Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sanders: Jag har störst chans att slå knäppgöken

Publicerad 2016-04-03

Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders kallade på fredagen Donald Trump för en ”knäppgök” – och underströk sedan vikten av att partiet väljer en kandidat som kan slå den kontroversielle republikanen.

– Vår kampanj skulle bli den klart starkaste, sa Sanders i ett tal under ett väljarmöte i Wisconsin.

Trots att motståndaren Hillary Clinton leder över Bernie Sanders med flera primärvalssegrar och superdelegater i ryggen har Vermont-senatorn ännu inte gett upp kampen om en presidentvalskandidatur.

”Klart starkast kampanj”

På fredagen talade han till väljare vid ett möte i Sheboygan, Wisconsin. Sanders sa då att fler och fler demokrater har börjat inse att det finns en ”otrolig sannolikhet” att fastighetsmiljardären blir republikanernas presidentkanidat.

Därefter förklarade han att han är bäst lämpad att möta ”knäppgöken”.

– Vad fler och fler personer förstår är att vår kampanj skulle bli den klart starkaste kampanjen mot Donald Trump, sa Bernie Sanders enligt Washington Post.

Han refererade sedan till en opinionsmätning där han leder i ett hypotetiskt presidentrace mot Trump, och tillade:

– Och det är innan han ens börjat avslöja vilken knäppgök han verkligen är.

Allt hårdare tonläge

Vermont-senatorn har tidigare kallat Donald Trump för en ”patologisk lögnare” och sagt att han är övertygad om att han inte kommer att bli vald till USA:s president, men har trots det varit relativt återhållsam när det kommer till direkt kritik.

Den senaste tiden har temperaturen dock skruvats upp. Inte minst efter Trumps kontroversiella och hårt kritiserade utspel om att kvinnor som begår olagliga aborter borde straffas.

Sanders leder i Wisconsin

Även detta kommenterade Bernie Sanders under fredagens väljarmöte.

– En av de verkliga problemen med Trump är att det är svårt att hålla jämn takt med honom. Ni vet, varje dag kommer han med ett nytt upprörande, absurt uttalande. Och jag har valt att inte ägna min kampanj åt att svara på varenda av hans absurda uttalanden, eftersom det i så fall är det enda vi skulle ha tid att göra.

På tisdag håller demokraterna och republikanerna primärval i Wisconsin, en delstat belägen i Mellanvästern. Och sett till Real Clear Politics sammanslagna siffror av de senaste opinionsmätningarna leder Bernie Sanders över Hillary Clinton med två procentenheter: 47,5 mot 45,3. Ställda mot Trump står sig Sanders i nuläget också bäst.

Mycket återstår ännu till presidentvalet i november, men Bernie Sanders fortsätter fram till primärvalen nästa vecka sitt kampanjande i Wisconsin för att slå Clinton.

Följ ämnen i artikeln