Israelska marktrupper in i Gaza

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-03

Israeliska markstyrkor har gått in i Gaza.

Markoffensiven inleddes sedan Israel beskjutit Gaza med artilleriraketer under lördagen.

En baby var första dödsoffret i vad som nu ser ut att bli ett fullskaligt krig.

Operation Gjutet bly.

Så kallar Israel den offensiv som på lördagskvällen gick in i fas två när kollonner av Israeliska soldater passerade gränsen in i Gaza.

Den israeliska armén lät under kvällen meddela att offensiven kommer att ta ”många långa dagar” och varnar Gazaborna för att gömma ”terrorister”.

Syftet med markstriderna är, enligt Israel, att ta över de positioner där palestinska raketer avfyrats de senaste månaderna.

Det första dödsoffret som rapporterades sedan offensiven startade var en baby, enligt palestinsk sjukvårdspersonal. Ytterligare elva ska ha skadats när ett hus beskjutits av stridsfordon.

Strider pågår

Israeliska stridsfordon öppnade eld mot Hamaspositioner i den norra delen av Gazaremsan sent på lördagen. Hamas har besvarat eldgivningen med granatkastare.

Enligt vittnesuppgifter deltar såkallade Israeliska helikoptrar i striderna.

Striderna ska utspela sig norr om Jabaliyah, flera hundra meter in på palestinskt territorium.

Markoffensiven har föregåtts av intensiv artillerield mot norra Gaza under lördagen.

Syftet med raketbeskjutningen uppges ha varit att röja minerade områden på den palestinska sidan, men vittnen sade till nyhetsbyrån Reuters att artillerielden även orsakade en stor explosion inne Gaza stad.

Tidigare under lördagen fortsatte Israel också med flygbombningar. En skola uppges ha träffats av eld från stridsflyg. Dessutom ska minst 10 personer dödats sedan en bomb träffade en moské.

Enligt uppgifter till tv-kanalen al Jazeera har över 430 människor dött i Gaza och 2250 har skadats sedan förra veckan.

Hamas varnar

Hamas varnade för att fler israeliska soldater kommer att tas till fånga om Israel inleder en markoffensiv på Gazaremsan.

– Om de går in, kommer Shalit att få fler vänner, hette det i ett meddelande på Hamas internradio.

Det var en syftning på den israeliske soldaten Gilat Shalit som tillfångatogs vid en räd över gränsen i juni 2006. Shalit sitter fortfarande i fångenskap i Gaza.

En liknande varning kom i fredags från Hamas högste ledare Khalid Mishal.