Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Strömavbrott gav babyboom

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-30

44 procent fler bebisar föddes i september

Det nederländska samhället Maasdriel drabbades i december 2007 av ett 50 timmar långt strömavbrott. Nio månader senare föddes 44 procent fler barn än samma månad året innan.

— De gick och la sig tidigt för att hålla värmen och nio månader senare har vi fått lite fler bebisar, säger Anneleas van Eijkeren, taleskvinna för samhället, enligt CNN.

Efter att samhället Maasdriel i Nederländerna drabbades av ett 50 timmar långt strömavbrott i december förra året fick samhällets födelsestatisik en rejäl boost. I september föddes 44 procent fler bebisar i samhället än året innan.

— Det var kallt i husen, säger Anneleas van Eijkeren, taleskvinna för Maasdriel.

och fortsätter

— De gick och la sig tidigt för att hålla värmen och nio månader senare har vi fått lite fler bebisar, säger hon enligt CNN.

Maasdriel är en samling av 11 små byar med sammanlagt 24 000 invånare. Tio av byarna drabbades i december 2007 av ett 50 timmar långt strömavbrott efter att en helikopter av misstag skar av elkablarna som försörjde byarna med el.

I september i år föddes 26 bebisar av samhällets invånare, i september 2007 föddes 18. En ökning motsvarande 44 procent enligt CNN.

Vill ha fler invånare

Samhället kämpar precis som resten av Nederländerna, med fallande födelsestatistik. Nederländerna är ett av de länderna i världen där det föds minst barn per invånare.

Även om strömavbrott fungerade bra är det ingen metod som Maasdriel kommer att använda medvetet.

— Vi skulle gärna vilja ha fler invånare i Nederländerna - men inte på det här sättet, säger Anneleas van Eijkeren, enligt CNN.