Utredarna anmäls

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-15

Polisen hjälpte Thomas Quick med information om morden

LJÖG OM MORDEN Thomas Quick hävdar nu att han inte har begått något av de mord som han är dömd för – helt på sina egna uppgifter. I en SVT-dokumentär som visades i går säger Quick att han nu tar tillbaka sina erkännanden bland annat för att mordoffrens anhöriga ska få upprättelse.

Önskan att få Thomas Quick fälld som mördare gick så långt att polisen hjälpte honom att ge rätt svar i förhören.

Åklagaren höll också undan information som talade för att Quick var oskyldig, enligt en dokumentär i SVT.

Nu är både överåklagare Christer van der Kwast och förhörsledaren Seppo Penttinen polisanmälda för sitt agerande.

I ”Dokument inifrån” i SVT i går avslöjade Thomas Quick, 58, hur han ljög när han erkände det ena mordet efter det andra, till slut 33 stycken.

Han berättade bland annat hur han på en permission till Stockholm åkte till Kungliga biblioteket och läste alla artiklar om 16-årige Tomas Blomgren, som blev mördad i Växjö pingsthelgen 1964.

När han kom tillbaka och berättade om sina ”minnen” blev både utredarna och hans terapeuter på Säters sjukhus övertygade. Det var han som var mördaren.

Konfirmerade sig

I själva verket var den då 16-årige Quick hemma i Falun den helgen och konfirmerade sig under två dagar, vilket det finns bildbevis på. Det mordet var redan preskriberat.

Men Quick dömdes sedan för åtta andra mord. Han dömdes hela tiden utan tekniska bevis, enbart på sina egna uppgifter.

Quick berättade hur han även läste in sig på de mordfallen i tidningar.

Och att han fick hjälp i förhör och vid rekonstruktioner av förhörsledare Seppo Penttinen med de rätta svaren. Och att han även i telefonsamtal med Penttinen fått information.

Undanhöll information

SVT-reportern Hannes Råstam kunde också visa hur åklagaren Christer van der Kwast undanhöll information som talade för att Quick var oskyldig. Domstolarna fick därmed ingen rättvisande utredning.

Psykiatern Ulf Åsgård, tidigare expert i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, är sedan flera år övertygad om att Quick inte begått ett enda mord. Han anser att Quick nu talar sanning.

Varför ska man tro på Quick nu när han ljugit så mycket tidigare?

– Den här hållningen som han har nu, den går väldigt mycket bättre ihop med sakernas faktiska tillstånd, säger Åsgård. Det han berättat tidigare har mestadels varit helt obegripligt. Nu blir det begripligt!

Utredning om fusk

Advokat Pelle Svensson lämnade 2006 in en rättsutredning till Justitiekanslern om det fusk han upptäckt i Quick-utredningarna.

JK:s beslut kom efter bara tio dagar och innebar att inga åtgärder skulle vidtas:

”Det övergripande intrycket är i stället att både åklagaren och polisen har varit noggranna och professionella vid genomförandet av sina arbetsuppgifter.”

Nu backar JK Göran Lambertz. Han säger till Aftonbladet:

– Ja, det kan ju vara så att det är fel. Det var min bedömning utifrån domarna som jag läste och då tyckte jag att polisarbetet också såg proffsigt och rätt ut.

”Det måste tas upp”

Nu hoppas Lambertz tvärtom att en resningsansökan ska komma in och tas upp i domstol. Han utesluter därefter inte att van der Kwast och förhörsledaren Penttinen kan komma att granskas – av honom själv.

Men redan nu ligger det minst en polisanmälan inne mot de två mest drivande i Quick-utredningarna.

Sylve Andersson, 70, i Sundsvall och en bekant har båda följt fallet Quick i media och har nu polisanmält van der Kwast och Penttinen:

– Det här måste tas upp, annars förlorar svenska folket tilltron till rättsystemet.

Thomas Quicks advokat Thomas Olsson kommer att skicka in den första resningsansökan efter årsskiftet. Den första morddomen som ska prövas för resning är mordet på Yenon Levi i Rörshyttan 1988.

– Vi kommer att begära resning i ett fall i taget, sa Thomas Quicks advokat Thomas Olsson i TV4:s morgonsoffa på måndagmorgonen.

Huvudpersonerna i rättsprocessen

Sven Å Christianson, psykologiprofessor och minnesforskare. Har vittnat som sakkunnig att Quick berättar om verkliga minnen, vilket tingsrätterna fäst stor vikt vid.

– Jag har inte bedömt tillförlitligheten och trovärdigheten i hans erkännande. Jag har gjort enskilda test där man har jämfört hans uppgifter om morden mot det som har funnits skrivet i media. Resultatet i ett av de där morden var att Quick kom upp i 20 uppgifter som inte fanns omnämnda i pressen och kontrollgruppen kunde lista sig till 2 uppgifter. Jag försöker bara ge rätten ett underlag för att bedöma utsagor.

–?Det enda vi vet är att Quick ljuger. Han erkänner i ena fallet och tar tillbaka i det andra, om det nu är så i det här programmet. Men problemet är att veta när han talar sanning.

Christer van der Kwast, åklagare i samtliga fall. Arbetade som läns­åklagare i Härnösand i början av 90-talet. Det var då han fick Thomas Quicks erkännanden på sitt bord. Är i dag chef för riksenheten mot korruption.

– Mina svar, så långt de nu finns offentliga, finns i programmet. I övrigt vill jag inte säga något.

Seppo Penttinen, förhörsledare i samtliga fall. Anklagades för att vara för samspelt med Quick och för att leda honom att svara ”rätt” på frågor. Arbetar på polisen i Sundsvall som bland annat mordutredare.

–?Jag kommenterar inte det.

Birgitta Ståhle, chefspsykolog på Säter som hade Quick i terapi när han började erkänna morden. Hade regelbunden kontakt med honom från april 1994. Hon var även med honom på vallning vid en brottsfall när hans advokat hade förhinder, har även varit med under förhör. Säger att vallningarna inte var ”några picknickresor”.

– Jag vill inte kommentera det här.

Claes Borgström, Quicks försvarsadvokat. Överklagade inte någon av de fällande domarna till hovrätten och ifrågasatte inte erkännandena eller polisens förundersökningar. Är i dag advokat och talesperson för socialdemokraterna i jämställdhetsfrågor.

– Jag vill inte kommentera det här, det finns en advokataspekt på det. Han har advokaten Tomas Olsson som ombud nu.