Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Hjälp min pappa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

Dottern ber om folkets stöd till Karadzic

Klockan fyra, torsdag eftermiddag, ställs den forne bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic inför krigsförbrytartribunalen i Haag – då får han tillfälle att erkänna eller förneka sina brott. Hans dotter ber nu om folkligt stöd inför mötet.

Dottern Sonja Karadzic-Jovicevic vill mobilisera ett brett stöd för sin far. I samband med tribunalen uppmanar hon sin fars anhängare att göra sitt bästa för att hjälpa honom att försvara sig, skriver AP.

I en tv-intervju vädjar hon till alla "bra och hedervärda människor att hjälpa till att försvara min far. Bland "bra och hedervärda människor" ingår myndigheterna i Serbien.

Kan erkänna eller förneka

Vid mötet får Karadzic tillfälle att erkänna eller förneka de brott han anklagas för. Men han kan också vänta i 30 dagar med att ta ställning i skuldfrågan, skriver TT.

Karadzic ger också en indikation på hur han kommer att uppföra sig under förhandlingarna. Han har tidigare sagt att han vill föra sin egen talan i rätten, och att han varken litar på eller erkänner domstolen i Haag.

Misstänks på elva punkter

Exakt vad åtalet omfattar blir klart när mötet inleds klockan fyra i eftermiddag. Men han är misstänkt på elva punkter, bland annat för att ligga bakom bakom den etniska rensningen i Bosnien-Hercegovina 1992–95 och morden på 8000 bosnienmuslimer i Srebrenica 1995. Han misstänks också för utrotning, mord och terror mot civila. Straffet han riskerar är livstids fängelse.

Åtalet är enligt chefsåklagaren komplicerat och rättegången kan ta minst ett år. Det kan ta månader av förberedelser innan rättegången kan börja.

Vill besöka sin far

Karadzic dotter har inte bara vädjat om folkets stöd för sin pappa. Hon har också bett om tillstånd att besöka honom personligen. För närvarande har alla Karadzic familjemedlemmar inreseförbud i Nederländerna, uppger VG nett.

Karadzic har dock fått lov att ringa hem och tala med Sonja mor strax efter att han överfördes till Haag i går.