Sverige står i beredskap

Publicerad 2011-05-23

Resenärer ska i första hand kontakta sitt flygbolag - om askmolnet kommer

Den isländska vulkanutbrottet fortsätter med oförminskad aktivitet och askmolnet är nu på väg till Sverige.

Förra året drabbades tio miljoner flygpassagerare av vulkanaskan från Eyjafjallajökull.

Det står ännu oklart vad som kommer att hända den här gången.

Flygbolagen och resenärerna håller nu andan medan vulkanen Grímsvötn fortsätter att spy ut aska. Enligt seismolog Reynir Bödvardsson vid Uppsala universitet är utbrottet kraftigare än Eyjafjallajökulls var i fjol, men eftersom askpartiklarna denna gång är större och faller snabbare ned mot marken kan flygkaoset bli mindre.

Däremot ser utbrottet inte ut att avta.

– Det kan pågå i dagar, veckor eller ännu längre, sade Reynir Bödvardsson till TT vid 14-tiden.

Översvämningar väntas

Under måndagen förvandlades dag till natt kring Grímsvötn när ett tjockt moln av aska täckte gårdar, bilar och byggnader. Eftersom vulkanen ligger under Europas största glaciär, Vatnajökull, räknar man också med översvämningar i området.

Islands och Svalbards luftrum har varit stängda, men Reykjaviks flygplats Keflavik beräknar att öppna igen under måndagen kl 21 svensk tid.

I Skottland kommer tre mindre flygplatser stängas under tisdagen när askmolnet väntas täcka hela Irland, Skottland och norra Storbritannien.

Vid det laget kan molnet även ha nått Sverige och Arlanda. 

Oklart om det blir flygstopp

– Det ser ut som att det under senare delen av tisdagen kommer in aska över svenskt område, men troligtvis med en väldigt låg koncentration, sade Gustav Åström, meteorolog vid SMHI till TT på måndagseftermiddagen.

På Transportstyrelsen följer man hela tiden utvecklingen.

– Vi står i beredskap. Just nu ser det inte ut som att det kommer att bli samma flygkaos som förra året. Dels på grund av att askmolnet inte är lika tjockt som i fjol och dels för att vindarna kan vända så att askan inte når Sverige, säger Anders Lundblad, presschef.

Vad händer om askmolnet passerar Sverige?

– Blir det en högre koncentration av aska kommer det svenska luftrummet att stängas. Blir det en mellanhög koncentration måste planen ansöka om tillstånd hos oss för att få lyfta. Blir det en lägre koncentration kommer man att kunna flyga ändå.

Hur ska man tänka om man ska ut och flyga de närmsta dagarna?

– Resenärer ska i första hand ta kontakt med sitt flygbolag för aktuell information. Det ska man alltid göra eftersom det inte bara är askmolnet som påverkar flygtrafiken, utan även andra saker.

ANNONS