Säg tvärnej till Reinfeldt, Victoria

Uppdaterad 2011-11-02 | Publicerad 2011-08-17

Jag blir uppriktigt tårögt rörd här över skrivbordet över nyheten att kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar en liten. Löjligt rörd måste jag erkänna. Och förvånad över att de klarade den oerhörda pressen som kungligheter har på sig gällande att leverera. Men idag struntar jag fullständigt i allt som har med rojalister och republikaner att göra och det absurda i att kungligheter förväntas bli på tjocken på bröllopsnatten och att det viktigaste i deras liv är att producera en tronarvinge. Vilket förövrigt en dag som denna är en åsikt som även jag delar. Att producera barn alltså, tronarvingar eller ej. Det är väl ändå livets mening för de allra flesta. Därför är det en glädjens dag. En kärlekens dag.
 

Barn förenar oss. För på förlossningsbädden är vi alla mödrar oavsett varifrån vi kommer, vilken titel vi har, var vi bor eller vilket språk vi talar. Vi får uppleva det alldeles magiska när ett liv blir till. Bevittna mirakel. Känna den gränslösa glädjen i att ett litet barn plötsligt ligger i våra armar och kommer att förändra livet för all framtid.
 

Därför blir jag något brydd när jag läser att kronprinsessan av tradition förväntas föda på Haga slott. Att statsministern strax inpå födseln skall komma och bevittna tronarvingen. Att bebisen kanske kommer att visas upp på en silverbricka som Gustav V gjorde en gång i tiden. Det vore ju helt bisarrt. Det bara måste du säga tvärnej till Victoria.
Det är mitt första tips till dig Victoria: du kan ju inte ha Reinfeldt som första gäst på förlossningssängens kant. Det bara går inte att dela det här magiska ögonblicket med en kollega. Här krävs någon form av reformation.
 

Mitt andra tips till dig som ju med ditt medfödda ämbete kan påverka extremt mycket, är att låta Daniel vara föräldraledig. Att ni delar föräldraförsäkringen rakt av. Att ni visar svenska folket att en delad förädraförsäkring är vägen mot ett jämställt Sverige. Och så kommer bebisen få en alldeles fantastisk relation med båda sina föräldrar från scratch. En klassisk win win-situation.

Sist men inte minst vill jag från djupet av mitt hjärta önska er stort grattis och lycka till!