Saknar 44 släktingar i katastrofstaden

Publicerad 2013-11-12

Violeta Maray, 53, och May Joy Ågren, 33, saknar 44 släktingar i Tacloban.

Nu har de med hjälp av insamlade pengar organiserat May Joys kusiner - som tagit sig till den katastrofdrabbade staden med båt och motorcykel.

Förhoppningen är att evakuera alla till ön Cebu.

I västerbottniska Bygdsiljum, försöker två svenskar med rötterna i Tacloban göra allt som står i deras makt för att organisera en hjälpinsats för 44 saknade släktingar i den tyfondrabbade staden.

Violeta Maray, 53, och hennes dotter May Joy Ågren, 33, har tillsammans med släkt i Hawaii, Dubai och södra Sverige samlat in pengar och skickat dem till två av May Joys kusiner på Filippinerna – Rachel som via båt och motorcykel tagit sig till Tacloban, och kirurgen Rohel som också är på väg mot den olycksdrabbade staden.

– Rohels fru har stannat i Cebu och försöker hyra en bostad. Planen är att ta dit alla som vi hittar. Just nu är det så många döda kroppar i Tacloban och det sprids sjukdomar, säger May Joy.

Skrev på Facebook innan tyfonen slog till

Via Facebook har hon fått information om att en släkting, moster Louisa, är i säkerhet. Hon bor i Lapaz, som ligger högre än Tacloban.

– Det var en kusin i Dubai som hittade hennes namn på en Facebook-sida om evakuerade, berättar May Joy.

I torsdags, innan tyfonen slog till, gjorde May Joys kusin Manalo i Tacloban ett kort inlägg på Facebook:

"Vi är redo att evakuera, redo att springa i skydd. Filippinare, var starka. Gud, skydda oss med din kärlek. Skydda oss mot stormen."

"Nu finns det inget kvar"

May Joy flyttade från Tacloban när hon var fem år, med mamma Violeta som då var 22 år. Violeta berättar om den gamla hemstaden:

– Jag kan inte räkna de tyfoner jag varit med om. Det regnar och blåser, man lever med det. Taket försvinner, men sedan bygger man ett nytt. I skolan fick man lära sig att man skulle sätta sig ner om tyfonen kom. Jag trodde att den här tyfonen skulle vara som de andra. Jag blev överraskad när jag ser att nu finns det inget kvar av mitt hemland, av Tacloban.