Fångar och gerilla gör livet osäkert i Tacloban

Publicerad 2013-11-12

Kommunistgerilla och förrymda fångar gör livet osäkert i och utanför Tacloban.

Nu har nattligt utegångsförbud införts i den tyfondrabbade staden.

– Vi ska visa folk, i synnerhet dem med onda avsikter, att myndigheterna har återvänt, säger inrikesminister Mar Roxas.

Under tisdagen dödade filippinska trupper två kommunistrebeller som anföll en hjälpkonvoj på väg till Tacloban, uppgav militären. Totalt var det 15 kommunistiska rebeller som attackerade konvojen. Inga soldater skadades, uppger TT. Tidigare har bland annat utsänd personal från SOS Barnbyar rånats när de var på väg till organisationens område i Tacloban.

Samtidigt kom rapporter om att fångar har rymt från stadens fängelse, som rymmer 600 fångar. En del av dem lyckades fly sedan de hade raserat en fängelsemur, uppger nyhetsbyrån AP.

Fångar rymde

Fängelsevakter avfyrade skott för att hindra fångarna från att fly och en del av dem återvände, uppgav brigadgeneral Virgilio Espineli på tisdagen. Han visste inte exakt hur många fångar som lyckats fly.

– Men vart ska de ta vägen? Vad ska de äta? sade Espineli till AP.

Utegångsförbud

På tisdagen meddelade den filippinska regeringen också att nattligt utegångsförbud har införts mellan klockan 22 och 06 i Tacloban, enligt nyhetsbyrån AFP. Pansarfordon och vägspärrar har också placerats ut för att stoppa plundringen i den tyfonhärjade staden.

– Vi ska visa folk, i synnerhet dem med onda avsikter, att myndigheterna har återvänt. Utegångsförbudet är effektivt mot kringströvande gäng som letar efter tillfällen som dyker upp, säger inrikesminister Mar Roxas till radiostationen DZMM.

Joselito Caimoy, en 42-årig lastbilschaufför, säger till AP:

– Förödelsen är för stor. Affärerna, livsmedelsbutikerna — allt har plundrats. De är tomma. Folk är hungriga. Och myndigheterna kan inte kontrollera dem.

Tyfonen