Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ny regeringssatsning oroar pensionärer

Publicerad 2013-09-16

Regeringen vill att medborgare ska kunna sköta alla sina myndighetskontakter utifrån ett enda ställe på nätet.

Men det oroar pensionärerna.

– 200 000 av våra medlemmar använder inte internet, säger Johanna Hållén, presskontakt på PRO.

I höstbudgeten viker regeringen 38 miljoner kronor för att nästa år inleda en satsning som kallas Det digitala steget, ett utvecklingsprogram över flera år med syfte att göra det lättare för medborgare och företag att ha kontakt med offentlig förvaltning.

– Det blir en digital brevlåda med hög säkerhet, säger IT-minister Anna-Karin Hatt (C) till nyhetsbyrån TT.

Myndighetsgemensam e–brevlåda

Där är tänkt att ingå en tjänst döpt till Mina meddelanden som, väl i drift, kan minska frustration med telefonköer och begränsade öppettider. Ambitionen är att den myndighetsgemensamma e-brevlådan ska ersätta de olika varianter av "mina sidor" som finns i dag.

– Vi utvecklar en säker elektronisk brevlåda på nätet dit myndigheter kan ansluta sig, så att man som medborgare på ett enda ställe kan ta emot post från till exempel Skatteverket, Pensionsmyndigheten, CSN, Bolagsverket, säger Anna-Karin Hatt, till TT.

– Många myndigheter har mycket medborgarkontakter och lägger jättestora resurser på att skicka och trycka pappersbrev.

Oklart när det startar

Sajten Mina meddelanden finns redan i dag, men hittills har bara tre myndigheter anslutit sig. När tjänsten blir fullt utbyggd, på det sätt som ministern tänker sig, hänger på i vilken takt myndigheter och andra offentliga förvaltningar ansluter sig.

Johanna Hållén, presskontakt på PRO, säger till Aftonbladet att regeringen måste ta hänsyn till de medborgare som inte är uppkopplade.

– Det här är bekymmersamt. Hälften av våra medlemmar, 50 procent, har i en undersökning sagt att de inte har internet. 1,8 miljoner av landets invånare är över 65 år, säger hon.

”Ingen får lämnas bakom”

Hon ser gärna att en del av pengarna som regeringen lägger på satsningen ska användas för att utbilda pensionärerna.

– Vi är absolut inte emot utvecklingen och vi har egna utbildningar där äldre lär sig använda smartphones och internet. Men ingen får lämnas bakom. Även de äldre måste ge en möjlighet att ansluta sig till det här projektet, säger hon.

Ingen ska tvingas

Jonas Johansson, pressekreterare hos IT-ministern Anna-Karin Hatt, säger till Aftonbladet att ingen ska tvingas att använda den "digitala brevlådan".

– Man kan ansluta sig i takt med att man ser möjligheterna, säger han.

Det nya projektet kan även påverka posten. Sedan millennieskiftet har antalet adresserade försändelser minskat med cirka fyra procent. Förra året skickade cirka 2,2 miljarder brev.

– Det är inte statens uppgift att hålla posten under armarna genom att skicka fönsterkuvert utan att erbjuda så effektiv samhällsservice som möjligt. Det här projektet syftar också till att effektivisera myndigheterna och spara skattekronor, säger Jonas Johansson.

Johan Hellman, produktområdechef på Posten säger att satsningen självklart kommer att påverka hans arbetsgivare.

– Men vi bejakar den tekniska utvecklingen. Det viktigaste för den som vill skicka ett budskap är att göra det i en kanal där mottagaren vill ha den. De fysiska breven kommer kommer att finnas ett bra tag till, säger han.