Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

19-åring skjuten utanför Linköping

Publicerad 2014-05-11

En 19-åring sköts söder om Linköping i natt.

Han vårdas med allvarliga skador på sjukhus och opererades under morgonen.

Nu efterlyser polisen tips om mordförsöket.

Strax före klockan fyra under natten mot söndagen larmades polisen om en skjutning vid friluftsområdet Tinnerö eklandskap söder om Linköping.

Där anträffades en skottskadad 19-årig man.

– Det var på någon typ av rastplats eller parkering. De flesta som är där brukar titta på fåglar, njuta av naturen eller motionera. Vad han gjorde där vet jag inte, säger Thomas Agnevik, presstalesman på polisen i Östergötland.

Allvarligt skadad

19-åringen, som sedan tidigare är känd av polisen, hade skjutits med minst ett skott och fördes till sjukhus med allvarliga skador. Polisen uppger att hans tillstånd inte är livshotande, men att mannen opererades under morgonen.

Polisen har kunnat prata med offret, men vad han sagt vill Thomas Agnevik inte gå in på. När det är möjligt kommer 19-åringen att förhöras.

Vad som ligger bakom skjutningen är ännu oklart, men polisen utesluter inte att brottet har koppling till tidigare gängkriminalitet i Linköping.

– Det är vissa omständigheter i den här utredningen som gör att vi inte kan utesluta att det finns kopplingar, säger Thomas Agnevik.

Vad vill han inte berätta.

Vill ha in tips

Det finns ännu ingen misstänkt för skjutningen.

"Polisen uppmanar allmänheten att tipsa polisen om man har kännedom om händelsen, eller att man sett misstänkta personer eller fordon röra sig i trakten kring Linköping under natten eller morgonen", skriver polisen på sin hemsida och uppmanar den som har tips att lämna att ringa på 114 14.

– Vi vill ha in så mycket information som det bara går, säger Thomas Agnevik.

Under dagen har flera tips kommit in men polisen uppgav på eftermiddagen att man ännu inte kan bedöma om de kan föra utredningen framåt.

Efter händelsen spärrades platsen där 19-åringen hittades av och polisens tekniker har undersökt den. Samtidigt har ett flertal förhör hållits, bland annat med den person som larmade polisen.

– Men vad den personen har för roll i utredningen eller koppling till andra vet jag inte, säger Thomas Agnevik.

Han fortsätter:

– Sedan har vi också kontrollerat ett antal bilar som varit ute och gjort husrannsakan i några av de bilarna.