Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Polisen utreder hot mot gymnasieskola

Publicerad 2013-10-09

- oroliga elever hålls hemma

Undervisningen fortsätter – trots att hoten haglat över elever och lärare.

Men stämningen på Karlfeldtgymnasiet i Avesta är orolig.

– Jag har hållit min dotter hemma, berättar en mamma som är kritisk  till skolledningen.

Polisen i Dalarna bekräftade idag att det förekommit hot mot Karlfeldtgymnasiet i Avesta. Hoten ska ha pågått sedan början av sommaren.

– Den senaste polisanmälan rör ett antal personer, både lärare och elever på skolan, som fått hot via mejl, säger Bo Eriksson, presstalesman vid polisen Dalarna.

Igår valde Rolf Engman, gymnasiechef och rektor för gymnasiet, att på skolans intranät informera om hoten. Samtidigt lugnade han både elever och oroliga föräldrar som hört av sig till ledningen. En del föräldrar hade då redan via Facebook föreslagit att ledningen skulle stänga skolan.

– Min dotter berättade att det låga hot ute på Facebook redan i lördags kväll om att skolbyggnaden skulle sprängas. Ska det verkligen behöva hända något innan man ingriper? säger en mamma till Aftonbladet.

"Finns listor med namn"

En elev som igår informerades om hoten av sin lärare säger att undervisningen kommit av sig av hoten. Flera elever har gått hem tills mer detaljerad information släpps medan andra ägnar skoltiden åt att spekulera i olika rykten.

– Lärarna säger att det inte är någon fara med det är inte som vanligt här. Det är skandal att detta fått pågå sedan i juni. Vi pratar jättemycket om de här hoten.

Ett av ryktena – att det förekommit direkta hot via namnlistor på både elever och lärare – ville rektorn igår inte svara på av utredningstekniska skäl.

Polisen bekräftar att det finns en namngiven misstänkt kvinna och att hoten är under utredning. Samtidigt uppger man att inga hot tagits till verket och att de som blivit hotade kan känna sig "relativt lugna".

– Det man gör i ett liknande ärende är att man utreder om brott är begånget och låter en åklagare höra personen. I detta fallet är andra vägar troligare, säger presstalesmannen.

Slutade efter hot

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en före detta elev på skolan som sedan början av sommaren genom olika kanaler hotat både elever och lärare.

I maj i år riktades liknande hot mot Porthälla gymnasium utanför Göteborg. Rektorn larmade polisen om att elever utsatts för hot parallellt med att skolans vaktmästare hittade ett vapen på skolgården.

Hot hade då under en längre tid även riktats mot två av skolans rektorer och eskalerat sedan polisen gjort en genomsökning av narkotikapreparat bland vissa elever.

Veckan innan slutade rektorn på en skola i Örebro kommun sin tjänst på grund av hot via telefon och sms.

Även i det fallet rörde det sig om elever som skolan haft problem att hantera.