Nu töms kåkstäderna i Högdalen

Publicerad 2014-02-15

Kåkstäderna i Högdalen har tömts.

Över 100 av de tidigare invånarna tackat ja till socialförvaltningens erbjudande om en bussbiljett hem till Rumänien.

– Vi planerar att komma tillbaka om 2-3 veckor, säger Viorica Vaduva, 42.

Skorna sjunker djupt ner i leran som omger ett av de större lägren som byggts upp utanför Högdalen i södra Stockholm.

Här har som mest bott upp till 200 rumänska EU-migranter, enligt socionomen Bienvenido Flores som fungerat som ideell kontaktperson för gruppen.

Många av dem har flytt svåra förhållanden i hemlandet och livnärt sig genom att tigga pengar i Sverige.

– De sista lämnade lägret under lördagen, en grupp har flyttat till Flemingsberg. Andra har valt att resa hem till Rumänien, säger Bienvenido Flores.

På lördagseftermiddagen är kåkstaden helt tom på människor.

”Kan inte ha kåkstäder”

Boplatsen tycks vara lämnad i all hast och kaminen i en av de trasiga husvagnarna har knappt hunnit kallna när Aftonbladet besöker platsen.

På måndag morgon har Kronofogden beslutat att vräka de personer som bor kvar med handräckning av polisen.

Inför avhysningen valde Stockholms stad att erbjuda de boende i Högdalens en gratis bussbiljett till Rumänien. Enligt Fredrik Jurdell, avdelningschef på Socialförvaltningen i Stockholms stad, har totalt 106 personer tackat ja till erbjudandet.

Kostnaden på 1 595 kronor per enkelbiljett står Socialförvaltningen för.

– Det här erbjudandet är helt kopplat till situationen i Högdalen. På något sätt måste vi agera, vi kan inte ha kåkstäder. Det är det enda akuta verktyget vi har i ett sådant här läge, säger han.

Nappade på erbjudande

På Cityterminalen samlades ett 50-tal människor för att ta bussen till Rumänien under lördagen. De flesta säger att de kommer från de två samhällena Malu Vinat och Câmpulung i Arges-regionen.

Viorica Vaduva har bott i ett av lägren som ska avhysas och för den gruppens talan. Hon säger att hon tänkte stanna kvar i Sverige först men nappade på Socialförvaltningens erbjudande i sista stund.

– Vi är inte glada över att åka men vi har inte en chans att stanna kvar när vi inte har någonstans att sova. Just nu vet vi ingenting, säger hon.

Planerar att återvända

Viorica Vaduva uppger att hon inte har någonting att återvända till i hembyn i Rumänien.

– Det finns inget som väntar på oss där. Det kommer att bli svårt och jag har en familj att försörja.

Vad är dina planer för framtiden?

– Vi planerar att komma tillbaka om 2-3 veckor när saker och ting lugnar sig och myndigheterna inte är så upprörda över oss som de är nu. Men vi kommer tillbaka.

John Mugurel, 22, säger att han kom till Sverige för två veckor sedan. Han hoppades på att få ett jobb inom byggbranschen men väljer nu att åka tillbaka till Rumänien.

– Jag har sökt flera jobb men de sa att jag måste ha ett pass och att jag måste kunna svenska. Nu hoppas jag kunna jobba en månad i Rumänien så att jag har råd att köpa en ny biljett och komma tillbaka i vår då det kanske finns mer jobb.