Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Kritiken efter Buschs utspel: ”Kanske först ska fundera i två sekunder”

Uppdaterad 2022-04-23 | Publicerad 2022-04-22

Ebba Busch ifrågasatte i Ekot varför polisen inte sköt skarpt under upploppen. Ett utspelet som väckt kritik.

Uttalandet ”hör inte hemma i en rättsstat” skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT.

– Jag har inte, alltså inte, sagt att jag tycker att polisen borde ha skjutit rakt in i folkmassan, säger Ebba Busch själv i Aktuellt.

Ebba Busch: "Varför sköt inte polisen skarpt?"Ebba Busch: "Varför sköt inte polisen skarpt?"

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ifrågasätter i Ekots lördagsintervjun varför polisen inte sköt skarpt under upploppen i påskhelgen.

– Varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare, säger hon i Ekots lördagsintervjun.

Uttalandet har lett till starka reaktioner.

PLUS: Adam, 25, deltog i upploppen: Det var målet

Polisförbundets ordförande kallar uttalandet för ”oerhört” och säger att det inte finns någon ursäkt för hur upploppsmakarna agerade, men att det är polisen som har uppdrag och kompetens att hantera situationen, inte Ebba Busch.

”Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar till TT.

”Kanske ska fundera först i två sekunder”

Försvarsadvokaten Viktor Banke kallar Ebba Busch uttalande för ”mycket märkligt” och att skada enskilda inte har något egenvärde och inte är ett kvitto på en lyckad polisinsats.

”Kanske först ska fundera i två sekunder på vad det tex. innebär för den enskilda polisen att skjuta rakt in i en tumultartad folkmassa? Enorm risk för psykiska problem, trauma, PTSD, risk att skjuta fel, åtalas, förlora jobbet vid fällande dom, osv”, skriver han på Twitter.

PLUS: Så är polisens rullande fästningar utrustade

Att skjuta skarpt hade snarare lett till mer våld än mer säkerhet – där är forskningen tydlig, säger polisforskaren Stefan Holgersson, vid Linköpings universitet.

– Det finns massor med forskning på folksamlingar. I andra länder när man har gjort så här så människor eldat upp polisstationer och tagit till vapen mot polisen, säger han.

”Inget att sträva efter”

Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen i Stockholm, reagerar också på KD-ledarens ord.

”Det kan aldrig vara något att sträva efter. Att polisen ska skjuta mer människor. Det räcker så. Mer behövs inte sägas”, skriver han på Twitter.

Garip Günes, är ungdomscoach på stadsdelsförvaltningen Rinkeby/Kista, och ifrågasätter Ebba Busch utspel.

– Ska hon starta ett inbördeskrig? Om polisen börjar skjuta kommer det skjutas tillbaka. För oss goda krafter som står där framme - ska vi riskera att bli skjutna? Vem ska de sikta på? Ska de ha prickskyttar eller? Och var drar man gränsen för vem som ska skjutas? Det är förkastligt att hon beter sig så, säger han.

”Är hon inte riktigt klok?”

Justitieminister Morgan Johansson (S) rasar över hennes ord och kallar hennes kritik för omdömeslös.

”Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok? Jag är väldigt stolt över svensk polis, och vad polisen gjorde i helgen under svåra förutsättningar. Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer, och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch”, skriver han i ett mejl till Ekot.

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, kallar utspelet för galet.

”Våldet mot polisen är oursäktligt. Men att kräva att polisen skjuter skarpt mot en folkmassa med alla de risker det innebär, istället för insatser för att stoppa våldet, är galet”, skriver hon på Twitter.

Busch svar på kritiken

Ebba Busch bemötte kritiken i SVT Aktuellt under fredagskvällen.

– Jag har inte alltså inte sagt att jag tycker att polisen borde ha skjutit rakt in i folkmassan. Absolut inte, säger hon.

Busch menar att hennes ambition var att visa sitt stöd för svensk polis och initiera en diskussion om polisens befogenheter.

– Det här är en viktig fråga som jag förutsätter kommer att ställas i en del av den utredning som polisen kommer att göra utav av dem här insatserna, säger KD-ledaren.