Klimatdammsugaren är störst i världen – ska städa atmosfären

Sofia Eriksson/TT

Uppdaterad 2024-05-18 | Publicerad 2024-05-16

Den största koldioxidsugen i sitt slag har tagits i drift på Island. En pusselbit när världen bommar sina klimatmål – men trots det bara en droppe i havet.

Den har döpts till Mammoth och ska med hjälp av 72 fläktar suga upp 36 000 ton koldioxid direkt från luften varje år – vilket ungefär motsvarar utsläppen från 4 500 genomsnittssvenskar.

Trots att anläggningen på Island kommer att bli den hittills största i sitt slag är den således mycket liten sett till de många miljoner ton koldioxid som enligt forskning skulle behöva försvinna från atmosfären varje år för att världen ska kunna klara sina klimatmål.

– Det är en droppe i havet. Men det är en mycket större droppe än vad vi har sett tidigare, säger Klaus Lackner, som leder Center for negative carbon emissions vid Arizona State University, till The Washington Post.

Minusutsläpp

Tekniken som går ut på att fånga in koldioxid direkt från luften, och sedan lagra den, kallas DAC (direct air capture). Eftersom världen i nuläget inte gör tillräckligt för att nå Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen till 1,5 eller 2 grader kommer det sannolikt krävas så kallade negativa utsläpp. Det betyder att koldioxid måste tas bort från atmosfären, vilket kan ske genom såväl naturbaserade som tekniska lösningar.

Kritiker brukar lyfta fram att DAC-tekniken är dyr, slukar energi och ännu inte har testats i större skala. Experter har också varnat för att koldioxidinfångning riskerar att leda till att aktörer inte tar itu med det verkliga problemet: att utsläppen av växthusgaser måste minska radikalt för att begränsa den globala uppvärmningen.

Mammoth kommer att stå helt färdig i slutet av året, enligt Climeworks. Företaget driver sedan tidigare den mindre DAC-anläggningen Orca, även den på Island.

Fortfarande dyrt

Climeworks har inte avslöjat prislappen för varje ton koldioxid som tas bort, men har enligt CNN sagt att det i nuläget är närmare 1 000 än 100 dollar. Det senare ses allmänt som ett riktmärke för att tekniken ska kunna bli överkomlig och lönsam.

Arbete pågår också för att bygga större DAC-anläggningar på andra platser i världen.

Ett exempel är Stratos i Texas i USA, som ska utformas för att kunna ta bort 500 000 ton koldioxid per år, enligt oljebolaget Occidental som står bakom anläggningen. Här menar kritiker att det finns en överhängande risk för att tekniken kommer att användas för att marknadsföra fossil olja som klimatneutral, så kallad greenwashing.