Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Jomshof tillbaka efter brottsutredningen: Kommer dra lärdom av detta

Publicerad 2024-09-26 10.50

Richard Jomshof (SD) är tillbaka som ordförande i riksdagens justitieutskott efter en kort paus.

Brottsutredningen mot SD-toppen har lett till att han kommer att tänka efter lite extra när han använder sociala medier i framtiden.

– Jag kanske kan vara ännu tydligare, säger Jomshof.

Det blev en mycket kort paus för Richard Jomshof som ordförande för justitieutskottet.

Efter knappt 13 dagars frånvaro var han på torsdagens utskottsmöte åter tillbaka vid topposten.

– Jag har inte någon gång på vägen tyckt att jag har gjort något fel. Jag har hela tiden varit väldigt tydlig med vad jag menar, vad jag avser, hur jag tolkar och resonerar om de här frågorna, säger Richard Jomshof.

Enligt Richard Jomshof har brottsutredningen fört med sig både positiva och negativa känslor.

– Det positiva är att jag tycker att vi har fått en ganska bra debatt om yttrandefrihet och var gränsen för den går. Vi debatterar det alldeles för sällan, säger han.

SD-toppen säger vidare att han hoppas att debatten fortsätter.

”Har fortsatt driva de här frågorna”

Oppositionspartierna har krävt att Richard Jomshof bör avgå som ordförande för utskottet, med hänvisning till att man anser att det är olämpligt att ordföranden uttrycker sig på det sätt som Richard Jomshof gör i frågor rörande bland annat islam.

Men den kritiken avskriver Richard Jomshof helt.

– Det är inte så att jag går runt och tänker på att det finns en risk att jag kan bli åtalad eller kallad till förhör. Jag har fortsatt driva de här frågorna på ett sätt som jag alltid driver dem, säger han.

Kommer att påverka Jomshofs twittrande

Anledningen till brottsutredningen var en anmälan mot Richard Jomshof på grund av två satiriska bilder som han har delat på plattformen X, före detta Twitter.

Påverkar den här processen sättet som du kommer att twittra på framgent?

– Jag kommer att fortsätta de här frågorna som jag alltid har drivit dem, men det är klart att någon lärdom måste jag naturligtvis ta med mig.

– Syftet har inte varit att missförstås, syftet har inte varit att anklagad för att kränka någon. Syftet har varit att lyfta viktiga frågor. Jag kanske kan vara ännu tydligare i framtiden, inte minst på sociala medier som uppenbarligen tyvärr öppnar upp för missförstånd.

S: ”Han sprider hatpropaganda”

Socialdemokraternas toppnamn i justitieutskottet, Ardalan Shekarabi, står fast vid kravet på att Jomshof bör lämna ordförandeposten i utskottet.

– Vi har sedan tidigare kommit fram till ståndpunkten att det är olämpligt att utskottet leds av honom. Han sprider hatpropaganda, hets mot olika minoriteter och det är inte lämpligt att den här plattformen används för den typen av agerande, säger han.

Han är ju nu avskriven från misstankar, påverkar inte det erat ställningstagande?

– Nej, vårt ställningstagande har inte något att göra med brottsmisstankarna att göra. Vi kom fram till att detta är olämpligt redan för ett år sedan.