Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Gängman frias efter dödlig påkörning av pojke

TT

Uppdaterad 11.25 | Publicerad 11.04

Minnesplats med blommor och gosedjur dagen efter att pojken dog efter att blivit påkörd när han cyklade i Märsta juni 2023

En elvaårig pojke dog efter att ha blivit påkörd vid ett övergångsställe i Märsta förra sommaren. Den 28-årige bilföraren frikänns nu i Attunda tingsrätt.

Pojken blev påkörd då han på cykel skulle passera ett övergångsställe i Märsta norr om Stockholm, den 7 juni 2023. Han skadades svårt och avled senare.

Enligt åklagare Daniel Suneson var 28-åringen som körde bilen, som enligt polisen ingår i ett kriminellt nätverk i Märsta, oaktsam i samband med kollisionen.

Suneson menade bland annat att mannen körde för fört och inte i tillräckligt hög grad uppmärksammade andra trafikanter.

”Det krävs ett större mått av försiktighet vid ett obevakat övergångsställe och han har genom påkörningen orsakat pojkens död”, sade Suneson i ett pressmeddelande i samband med att åtalet väcktes.

Attunda tingsrätt anser dock inte att åklagaren kunnat bevisa att mannen, som körde i motljus, var oaktsam. 28-åringen frias för både vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

”Av utredningen i målet har inte tingsrätten kunnat avgöra hur det såg ut från det håll som pojken kom cyklande. Det har inte heller gått att med säkerhet säga att mannen inte anpassat hastigheten till förhållandena på platsen”, säger rådman Karl Axel Öberg i en kommentar.