Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

USA "bestört" över israeliskt svältutspel

Sara Assarsson/TT

Publicerad 08.42

Israels finansminister Bezalel Smotrich tillsammans med premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild från tidigare i år.

USA reagerar starkt på resonemang från Israels finansminister om att det skulle vara ”försvarbart och moraliskt” att låta hela Gazaremsans två miljoner invånare svälta. Även EU, Frankrike och Storbritannien fördömer uttalandet.

Det var på en konferens förra veckan som Israels högerextreme finansminister Bezalel Smotrich pratade om nödhjälp till Gaza.

– Vi har inget val. Ingen kommer att acceptera att vi låter två miljoner människor svälta ihjäl, även om det skulle vara försvarbart och moraliskt för att få tillbaka vår gisslan, sade han.

Nu får hans uttalande skarp kritik från USA.

”Vi är bestörta över de här kommentarerna och vill påminna om att den här retoriken är både skadlig och stötande”, heter det i en skriftlig kommentar från USA:s utrikesdepartement, skriver The Times of Israel.

EU, liksom Frankrike och Storbritannien, fördömer Smotrichs uttalande och understryker att avsiktlig svält av civila är ett krigsbrott.

Smotrichs kommentarer ”visar förakt för internationell rätt och grundläggande humanitära principer. Vi förväntar oss att den israeliska regeringen tar avstånd från ministerns ord”, heter det i en kommentar från EU.