Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Vallokaler attackerades i Mexiko – två döda

TT-AFP

Publicerad 2024-06-03

Våldsamheterna som präglat valrörelsen i Mexiko fortsatte på valdagen.

Två personer dödades i två attacker mot vallokaler i delstaten Puebla i centrala Mexiko på söndagen, uppger en lokal myndighetskälla till AFP.

Bara timmar före vallokalerna öppnades sköts också en lokal kandidat ihjäl i delstaten Michoacan i västra Mexiko, enligt lokala åklagare.

Mexiko väntas under söndagens val skriva historia genom att välja sin första kvinnliga president. Men valrörelsen har varit våldsam, fler än 25 lokala kandidater har dödats.

Vallokalerna öppnade klockan 8 lokal tid, och inför har det styrande partiets presidentkandidat Claudia Sheinbaum haft ett försprång framför den främsta oppositionskandidaten Xóchitl Gálvez.

Den enda mannen som kandiderar, Jorge Álvarez Máynez, har släpat långt efter i mätningarna – vilket betyder att en kvinna sannolikt kommer att krossa det högsta politiska glastaket i Mexiko.

Kampen mot den organiserade brottsligheten lär bli den största utmaningen. Mexikos organiserade brottslighet ligger bakom den våldsspiral som krävt politikers liv i landet i flera år, särskilt de som innehar eller ställer upp för regionala och lokala positioner.

Sheinbaum vill fortsätta på samma linje som den avgående presidenten Andrés Manuel López Obrador – med ”kramar, inte kulor” och sociala åtgärder för att ta itu med roten till problemet. Gálvez har lovat en tuffare inställning till det kartellrelaterade våldet.