Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Hästarna Bubbe och Carisma sköts ihjäl av jägare

Publicerad 2024-10-26 07.39

Shetlandsponnyerna Bubbe och Carisma har skjutits till döds i en hage i Nykvarn, väster om Södertälje.

En jägare som var ute efter vildsvin, ska ha skjutit hästarna av misstag.

Det var två barns shetlandsponnyer som sköts när de gick på lösdrift i en hage tillsammans med andra hästar, rapporterar Länstidningen Södertälje.

Enligt tidningen befann sig hästägarna i hagen, för att ta in hästar och kvällsfodra andra, när de hörde höga smällar. De informerades då av gårdsägaren om att jägarna skulle befinna sig på en äng någon kilometer längre bort.

De två ponnyerna hittades svårt skadade i hagen, och fick avlivas på plats, rapporterar LT.

– Jag är både ledsen, arg och uppgiven, det är en blandning. Det känns inte bra på något plan, säger Aileen Köpper, hästarnas ägare.

”Väldigt stor oro”

Den ena hästen som sköts hette Bubbe. Det var sonen Williams häst.

– Det känns inte alls bra, säger han till tidningen.

– När vi var ute i en av hagarna så hörde vi en hög smäll, och sedan en smäll till. Det var nära, berättar Aileen Köpper, som då ringde gårdsägaren för att fråga om det var jägare ute.

Bland hästägarna i stallet råder nu stor oro. Det var upplyst i stallet när händelsen skedde, den ena ponnyn hittades skjuten intill en ligghall och det fanns flera hästar i hagen vilket jägaren borde lagt märke till, enligt Aileen Köpper.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Vi har 25 hästar här på lösdrift i olika hagar och i dag känner vi alla självklart en väldigt stor oro, säger hon till tidningen Ridsport.

Jagade vildsvin

Jägaren var ute och jagade vildsvin när hen av misstag sköt hästarna. Polisen fick kännedom om händelsen vid 20-tiden på fredagen. Enligt polisen var det jägaren själv som larmade.

– Det är åt helvete, säger jägaren i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm.

– De rörde sig och såg ut precis som en flock grisar.

Händelsen rubriceras som jaktbrott och framkallande av fara för annan, eftersom flera personer befann sig i närheten.

– Jägaren är misstänkt, säger Anders Bryngelsson på polisen.

Ingen person är dock gripen.

Strikta föreskrifter

Inga målsägar- eller vittnesförhör har ännu hållits på lördag eftermiddag. Det är oklart om den misstänkta jägaren hörts.

Säkerhetsföreskrifter kring jakt är ofta strikta för att förhindra olyckor, enligt advokat Frida Treschow, specialist på hästjuridik.

”Det är en tragisk händelse som påminner oss om vikten av att följa säkerhetsföreskrifter vid jakt. Det är avgörande att vi ser över och eventuellt skärper reglerna för att förhindra att liknande incidenter inträffar i framtiden”, skriver hon i ett mejl till TT.