Medier slipper lämna ut bilder från upplopp

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-12-11

Ett stort antal bilar brinner på Ramels väg på Rosengård i Malmö natten till 4 september i år. Arkivbild.

Bilar brändes, ett garage brandhärjades och stenar kastades – men många upprorsmakare från upploppet i Rosengård går fria.

Trots krav från åklagare slipper medier som var på plats lämna över sitt bildmaterial till polisen, enligt beslut av Malmö tingsrätt.

– Väldigt glädjande och rimligt. För mig är det otroligt viktigt att det finns medier som är helt oberoende av statens verksamhet, säger en lättad Jonas Kanje, chefredaktör på Sydsvenskan, precis efter att beslutet meddelats.

Begärt kopior av allt

Åklagaren har begärt att åtta redaktioner – Dagens Nyheter, Expressen, SVT, TT, TV4, PP Press och Aftonbladet – ska lämna över bildmaterial från upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård i början av september. Oroligheterna startade efter en koranbränning vid Värnhemstorget, som ligger i en annan del av staden.

En stor del av bevismaterialet som använts för att identifiera misstänkta upprorsmakare består av säkrat film- och bildmaterial – men åklagare Henrik Nordquist vid Malmös åklagarkammare har velat ta del av mer, och har begärt att få en kopia ”av allt filmat och fotograferat material”.

Mediebolagen har vägrat med hänvisning till källskyddet samt att det hotar journalistiskt oberoende.

– Det som ligger i vågskålen – om man med så bred begäran ska få in allt vårt material, både publicerat och opublicerat – är att då blir det en direktkanal rakt in i statens verksamhet. Då blir vi polisens och åklagarens förlängda arm.

Får inte identifiera nya misstänkta

När Malmö tingsrätt nu avgör saken hänvisar domstolen till att HD tidigare sagt att ett så kallat editionsföreläggande inte får användas för att få fram identiteter på personer som ännu inte är misstänkta för brott.

”Åtal har redan väckts mot de flesta som varit misstänkta i upploppet. Syftet med den begärda bevisningen verkar därför främst vara att få fram vilka ytterligare personer som gjort sig skyldiga till brott. Intresset mot att lämna ut de begärda filmerna och fotona är således starkare än skälen för ett utlämnande” säger rådmannen Christina Nilsson i ett pressutskick.