Städerskan var i bostaden – skriver brev till kungen
Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11
Städerskan som frihetsberövades vid statsministerns villa i Nacka har varit inne i bostaden flera gånger under hösten.
– Det är ett hus som inte har någon säkerhet, det är inte övervakat, säger kvinnan till Expressen.
Nu sitter hon på Migrationsverkets förvar, och vädjar till kungen om att få stanna i Sverige, då hon menar att hon riskeras att dödas om hon utvisas till Nicaragua.
Nu berättar städerskan i Expressen vad det egentligen var som hände när hon frihetsberövades utanför statsministerns bostad strax före jul.
Det var när hennes kollega tog i dörren till statsministerns villa i Nacka som larmet utlöstes. Polisen kom dit för att de trodde att det handlade om ett inbrott. Städerskan, som är i 25-årsåldern, frihetsberövades i och med att hon hade ett avvisningsbeslut från Migrationsverket. Nu sitter hon inlåst på deras förvar.
– Det har varit väldigt förvirrande att sitta inlåst och bli anklagad. Det är sorgligt, säger hon till tidningen.
”Ett vanligt hus”
Städerskan bekräftar att hon har varit i bostaden vid två tidigare tillfällen under hösten, men hon visste inte att det var statsministerns hem.
– Jag visste att det var någon viktig men inte någon av så hög rang. Det är ett hus som inte har någon säkerhet, det är inte övervakat. Visst det finns kameror inne men det är ett enkelt, vanligt hus. Ingen kan tänka sig att det bor en statsminister där. Aldrig, säger hon till tidningen.
Hon har också skickat ett brev till kungen, som har publicerats i Expressen, där hon ber om ursäkt för att hon brutit mot immigrationslagarna, och vädjar om att få stanna kvar i Sverige med hänvisning till Genèvekonventionen.
”På grund av mina aktiviteter för frihet i mitt land är mitt liv i fara vid en utvisning och jag riskerar att försvinna, torteras eller dödas.”
Brist på säkerhet
Polisen har varit väldigt fåordig om händelsen. De har bekräftat att de fick ett larm om ett inbrott i Nacka den 21 december, och att de vid platsen påträffade en person som har ett utvisningsbeslut som inte var verkställt.
Polisen kommer upprätta en anmälan om brott mot utlänningslagen.
– Det kommer vara riktat mot arbetsgivaren. Jag vet inte om det kommer vara riktat mot en specifik person eller arbetsgivaren som företag, säger Anna Westerberg, presstalesperson på polisregion Stockholm.