Så vill de rädda Januariavtalet: Skjuter på reform av Arbetsförmedlingen
Uppdaterad 2019-12-10 | Publicerad 2019-12-09
Omgörningen av Arbetsförmedlingen har varit hårt kritiserad.
Nu har Stefan Löfven och partierna bakom Januariavtalet omformulerat förändringens utformning.
”Reformen skjuts fram ett år”, skriver partierna i en artikel på Aftonbladet Debatt.
Reformeringen av Arbetsförmedlingen skulle baseras på Lov, Lagen om valfrihetssystem, enligt Januariavtalets ursprungliga formulering.
Nu har partierna ändrat sig, uppger de i en debattartikel i Aftonbladet. Tvärtemot vad man tidigare sagt ska reformen nu inte vila på Lov.
”Det är den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenlig för respektive tjänst som ska användas, utifrån bl.a. de arbetssökandes behov, möjligheterna att åstadkomma en effektivare matchning, tjänstens syfte samt regionala och lokala förutsättningar”, skriver Januaripartierna i debattartikeln.
Då lagen om offentlig upphandling är avsevärt mer starkt reglerad än Lov kan staten som beställare ställa tydligare kvalitetskrav på de privata aktörer som vill ta över delar av Arbetsförmedlingens uppgifter.
Skjuts fram ett år
Artikeln är signerad av statsminister Stefan Löfven, Miljöpartiets språkrör Per Bolund, Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson och Liberalernas Nyamko Sabuni.
Att tidsplanen skjuts på ett år framåt motiveras med att man vill ”kvalitetssäkra” reformen.
”Tidigare lärdomar samt goda erfarenheter från arbetet med fristående aktörer ska tas tillvara. Möjligheter för utvärdering och kontroll ska säkerställas. En arbetsgrupp med representanter för riksdagspartierna ska att ges möjlighet att följa arbetet”, skriver Januaripartierna.
Att reformen nu görs om kan vara ett sätt att blidka några av de kritiska partierna, enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.
– Vi får väl höra vad Moderaterna och Kristdemokraterna säger om inviten, men jag skulle tro att de är ganska nöjda. Dels ges det mera tid, men också för att det inte ska göras på det sättet som hotar att det blir dåligt för Arbetsförmedlingen och de arbetslösa, säger Lena Mellin.
Partiernas förändringar i Januariavtalet kommer bara en dag efter att de fyra suttit i hemliga toppmöten.
Något som kvarstår är privatiseringsinslagen i reformen. Fortfarande ska fristående aktörer i huvudsak utföra Arbetsförmedlingens uppgifter så snart de etablerat sig i hela landet, enligt förslaget.
Oklart om misstroendeförklaring
Detta lär sannolikt inte göra blidka Jonas Sjöstedt, då han tidigare sågat ”kaosprivatiseringen”. Frågan är om Vänsterpartiet fortfarande kommer att gå fram med sitt hot om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Tveksamt, enligt Aftonbladets Lena Mellin:
– Det hänger på Moderaterna och Kristdemokraterna. Om han (Sjöstedt) bara får med sig Sverigedemokraterna är det ingen poäng att gå vidare.
Både Vänsterpartiet och den borgerliga oppositionen togs på sängen av debattartikeln som publicerades på Aftonbladet på måndagsmorgonen.
– Vi inväntar pressträffen och vill ha lite fler detaljer från regeringen innan vi kommenterar det här, säger Jessica Nordh, pressekreterare åt V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson säger:
– Vi måste analysera innehållet i den här artikeln innan vi kan uttala oss.
Misstroendehotet – detta har hänt
Torsdag den 5 december
- Vänsterpartiet meddelade att man planerade att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) med anledning av förändringen av Arbetsförmedlingen, som sker inom ramen för Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Där står att Arbetsförmedlingen ska ”reformeras i grunden” och att privata aktörer ska utföra förmedlandet.
- V krävde att ”kaosprivatiseringen” skulle stoppas och att reformen inte skulle baseras på Lov, lagen om valfrihet, att förändringen skulle ges mer tid, att det skulle bli mer pengar till Arbetsförmedlingen att personer med funktionshinder skulle garanteras stöd.
- V har dock för få ledamöter för att själva kunna väcka misstroende, för detta krävs 35 mandat, och därför behövdes andra partiers stöd.
- Kort efter V:s besked meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att också de var beredda att fälla ministern – men deras krav på förändring gällde bara två av punkterna, frågan om Lov och tidsramen för förändringen.
- Samtidigt gav oppositionen januaripartierna en tidsfrist – till tisdag den 10 december. Hade man inte gått oppositionen till mötes innan dess så skulle planerna på att göra verklighet av misstroendehotet mot ministern sjösättas.
Fredag 6 december
- En rad interna möten och samtal skedde inom de partier som berördes av frågan.
Lördag och söndag, 7 och 8 december
- Januaripartierna (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna) träffades och beslutade om förändringar av planerna för Arbetsförmedlingen.
Måndag 9 december
- Stefan Löfven (S), Per Bolund (MP), Anders W Jonsson (C) och Nyamko Sabuni (L) meddelar i en debattartikel i Aftonbladet att reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts fram med ett år och att den inte ska baseras på Lov. Därmed stod det klart att man hade gått i alla fall M och KD till mötes.
Tisdag 10 december
- Misstroendeförklaringen mot Eva Nordmark (S) kan läggas fram i riksdagen om V, M och KD bestämmer att de presenterade förändringarna av reformen inte är tillräckliga. Före en eventuell omröstning måste förslaget bordläggas två gånger i riksdagen. Därmed skulle en omröstning kunna ske någon dag senare.