Över 130 har nu mist provresultat efter fusk
Publicerad 2019-06-19
Nu får ytterligare 37 personer ta konsekvenserna av sitt fuskande på högskoleprovet.
UHR återkallar deras provresultat, vilket i förlängningen kan leda till att de stängs av från utbildningar.
Totalt har 134 personer mist sina resultat som en följd av avslöjandet av fuskföretaget HP-hjälpen.
De 37 som nu mister sina provresultat skrev högskoleprovet våren 2018. Universitets- och högskolerådet (UHR) har också beslutat att 38 personer ska stängas av från att skriva högskoleprovet under två års tid.
Detta innebär att UHR sedan december förra året återkallat totalt 134 högskoleprovsresultat och stängt av 90 personer från nya prov.
Att UHR kunnat ringa in fuskarna beror på förra årets avslöjande av HP-hjälpens verksamhet. Företaget sålde "fuskpaket" till personer runt om i hela Sverige, som skulle hjälpa köparna att nå toppresultat på högskoleprovet. De rätta svaren lästes upp för fuskarna i små öronsnäckor som var anslutna till mobiltelefoner via trådlöst nätverk.
Kundregister avslöjade
Utredningen har dels lett till en rättslig process, dels har den gett Universitets- och högskolerådet (UHR) tillgång till hela företagets kundregister. På så sätt har UHR kunnat identifiera de personer som fuskat, och i många fall dessutom antagits på en utbildningsplats med ett köpt resultat.
De berörda fuskarna kan överklaga UHR:s beslut hos förvaltningsrätten. När besluten vunnit laga kraft kommer UHR meddela de berörda lärosätena. Det är de som till sist bestämmer om studenter som kommit in med hjälp av fuskresultat ska få gå kvar.
Av de som fått sina resultat återkallade har många gått på högstatusutbildningar inom exempelvis juridik och medicin, där det är en mycket tuff konkurrens om platserna.
Dom undanröjs
Den rättsliga prövningen av HP-hjälpens fusktjänster pågår parallellt med UHR:s åtgärder, och tog i går en dramatisk vändning. Detta i och med att Göta hovrätt beslutade att riva upp tingsrättsdomen.
Hovrätten har bedömt att juristdomaren i målet varit jävig på grund av uttalanden han fällt om fallet vid ett juristklubbsmöte, och hela den omfattande förhandlingen måste därför tas om i Norrköpings tingsrätt. I januari dömde tingsrätten tre män som drivit HP-hjälpen till fängelsestraff. Även flera medhjälpare till männen, samt 23 fuskare, fälldes för brott.
Detta är dock inget som påverkar UHR:s hantering av fuskärenden.
– Våra prövningar styrs av högskoleförordningen och förvaltningslagen. Vi kommer att ta del av vad Göta hovrätt kommer fram till men vi har inget att göra med den rättsliga hanteringen när det gäller den här frågan, sade Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR, till TT i samband med hovrättens besked.