Jätterazzia mot kroppsbyggare

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-20

Tolv anhållna – rekordbeslag av hormonpreparat

ANABOLA STEROIDER. Polisens beslag i jätterazzian på torsdagen är det största hittills i Sverige. Främst handlar det om anabola sterioder, både utspädda i färdiga doser och rena preparat (bilden är från ett annat beslag).

Tolv personer har anhållits i kväll, bland dem flera kvinnor.

Kilovis med hormonpreparat och narkotika hittades och beslaget är det största någonsin i Sverige.

– Vi har haft 22 misstänkta och tillslag gjordes i ett tiotal olika städer, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Exakt klockan 11 på torsdag förmiddag slog ett 50-tal poliser över hela landet till mot ett 20-tal olika adresser runt om i Sverige.Tillslagen skedde parallellt i Norrbotten, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland.

Då hade kammaråklagare Ylva Johansson vid internationella åklagarkammaren beslutat ge klartecken, efter flera veckors underrättelseverksamhet och spaning.

Ett tiotal städer

– Det här har samordnats från rikskrim. Men poliserna i landet har gjort ett jättebra jobb och det är därför det gått så bra, säger kriminalinspektör Cecilia Fant, samordnare vid rikskriminalens underrättelsesektion.

Sammanlagt 22 personer hämtades in till förhör och i kväll sitter tolv personer anhållna runt om i Sverige. Samtliga misstänkta för grovt brott mot dopningslagen. Två av de anhållna misstänks även för grovt narkotikabrott.

– De flesta beslagen skedde i Stockholm, men totalt handlar det om ett tiotal olika städer. Tillslagen gjordes mot privata bostäder och flera av de misstänkta bor tillsammans, säger Cecilia Fant.

Alla misstänkta är 20-30 år och bland de tolv anhållna finns flera kvinnor.

– Det handlar om olika hormonpreparat och även olika typer av narkotika. Och sammantaget handlar det om kilon. Det är det största beslaget hittills i Sverige och det här handlar inte om idrottsmän utan om folk som missbrukar hormonpreparat, säger Cecilia Fant.

Sålde via internet

Hon vill inte berätta om de misstänkta är knutna till några gym.

– Det finns kroppsbyggare bland de misstänkta, men de är främst säljare av hormonpreparat.

Försäljningen tros ha skett i första hand via internet och det är på nätet en stor del av spaningsarbetet har bedrivits.

Polisen hittade främst anabola steroider, både i fast och flytande form. En hel del av preparaten var utspädda i färdiga doser, men även rent hormonmedel hittades, bland annat i Kramfors där en man i 20-årsåldern greps med ett halvkilo outspätt hormonpreparat – motsvarande 100.000 doser.

– Vissa av preparaten har varit färdigdutblandade. Andra har varit rena och inte utspädda. Men samtliga beslag uppgår till mer än 50.000 enheter, vilket är gränsen för grovt brott, säger Fant.

Inget nätverk

Enligt polisen rör det sig inte om en sammankopplad liga eller ett nätverk, även om flera av de gripna jobbat tillsammans.

Ärendena kommer nu att utredas vidare av de lokala polismyndigheterna.

Tidigare i september slog polisen till mot fyra personer i Stockholm. Vid husrannsakningar hittades över 40.000 doser av dopningsmedel. Men enligt Cecilia Fant har det ärendet inget att göra med torsdagens razzia.