Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Två kungar på topp 30

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-17

Här är listan över landets mest förmögna personer

TENNISKUNGEN... Stefan Edberg, 41, har förvaltat sina tennismiljoner väl - med försiktig taktik. "Jag behöver inte ta några risker längre", säger den förre racketstjärnan. ... OCH KUNG CARL GUSTAF Sveriges kung håller Stefan Edberg bakom sig i förmögenhetsligan. Med 273 miljoner är han Sveriges 29:e rikaste person.

De är rikast i Sverige och blir bara rikare.

Stefan Edberg är en av dem. Han spelade in 140 miljoner på tennis. I dag har han nästan dubbelt så mycket.

Sveriges tre rikaste Melker Schörling fortsätter att toppa listan med 5,3 miljarder kronor. Tvåa är H&M-ägaren Stefan Persson med 2,9 miljarder. Trea är Fredrik Lundberg som har skrapat ihop nära 2,3 miljarder kronor.

På tennisbanor världen över spelade Stefan Edberg, 41, offensivt. Men när han för tio år sedan gick in på en ny bana – börsen – ändrade han taktik. I dag är han en försiktig spelare. Det har gett resultat.

God för 270 miljoner

Stefan Edberg har i dag en förmögenhet på 270 miljoner kronor och en hedrande 30:e plats på listan över Sveriges rikaste. Fast kungen ligger fortfarande ett par miljoner före.

I dag lägger det före detta tennisproffset 20 timmar i veckan åt sina aktieaffärer.

– Det är en utmaning att förvalta tennispengarna själv och få dem att växa. Det har tagit mig en fem, tio år att lära mig.

Och nu tar du inte några risker?

– Nej, jag jobbade hårt som tennisspelare och spelade in pengar. Jag behöver inte ta några risker längre.

Hans mål är att kapitalet ska öka med tio procent om året.

Vad gör du om du förlorar alla pengar?

– Pengar är inte det viktigaste. Det är att ha vänner runt omkring sig. Förlorar man pengarna, ja då få man väl börja om från början.

Stefan Edbergs ansenliga förmögenhet, där 60 procent är placerade i aktier, är ändå långt från topparna på listan över Sveriges rikaste som Aftonbladet presenterar i dag.

Den toppas även i år av finansmannen Melker Schörling, 59.

Fördubblad förmögenhet

Med en förmögenhet på 5,3 miljarder stärker han sin topposition. Året innan deklarerade han en privat förmögenhet på 2,4 miljarder.

Melker Schörling beskrivs som en av Sveriges främsta företagsbyggare. Han har gjort företag som Securitas, Assa Abloy och Hexagon till internationella storbolag och gör nu samma sak med fettillverkaren Karlshamns.

H&M-ägaren Stefan Persson är tvåa. Men alla hans H&M-aktier syns inte i Skatteverkets uppgifter.

Petter Ovander