Sexskandal skakar EU-kommissionen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Tysk kommissionär misstänks ha befordrat älskarinna

En sexskandal skakar EU:s absoluta topp.

Tyske kommissionären Günter Verheugen misstänks ha befordrat sin yngre älskarinna Petra Erler.

Och nu riskerar affären att rasera den tyska regeringen.

EU-kommissionären Günter Verheugen anklagas för att ha befordrat sin rådgivare Petra Erler till stabschef samtidigt som han haft ett förhållande med henne.

I morgon kommer den tyska tidningen Bunte publicera nya graverande uppgifter kring den misstänkta sexskandalen i Bryssel, uppger Timesonline.

Den tyska EU-kommissionären Günter Verheugen, nummer två i kommissionens absoluta topp, anklagas för att ha befordrat sin rådgivare Petra Erler till stabschef samtidigt som han haft ett förhållande med henne, vilket skulle strida mot EU-kommissionens riktlinjer.

Nakenbilder

Günter Verheugen, 63, har hela tiden förnekat att han haft ett förhållande med Petra Erler, 49, och EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso har vägrat inleda en utredning om affären.

Fotografier som visat den tyske kommissionären naken på en strand i Litauen i juli 2006 med Petra Erler förklarades med ett nyvunnet intresse för nudism.

Men nu kommer nya uppgifter som kan bli ödesdigra för den tyska kommissionären.

Katrin Fuchs, en tysk politiker som varit vän till paret Verheugen i 20 år, berättar för Bunte att Günter Verheugen erkänt att han haft en affär med Petra Erler i januari 2006, och att förhållandet inletts under våren 2005.

– Han var ledsen över det, och sa att han inte visste vad som flugit i honom, säger Katrin Fuchs, 69, till Bunte, enligt Timesonline.

Kan rasera regeringen

Günter Verheugens fru Gabriele berättade i förra veckan att hon separerat från sin man och att hon kontaktat advokater.

Och nu riskerar skandalen att fälla hela den tyska regeringen, skriver Timesonline.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har stött Verheugen, som är socialdemokrat, allteftersom den misstänkta skandalen rullats upp. Enligt Timesonline fruktar Merkel att Verheugens eventuella avgång skulle kunna orsaka stridigheter mellan kristdemokrater och socialdemokrater i den tyska regeringskoalitionen.

Socialdemokraterna skulle kräva att en ur deras led fick ta över Verheugens plats i EU-kommissionen, medan kristdemokraterna skulle ställa samma krav å sin sida, skriver Timesonline. Om en kristdemokrat fick platsen skulle det innebära ett tydligt brott mot överenskommelsen mellan de två partierna i koalitionen – med risk för en tysk regeringskris.