C och KD under strecket – men MP ökar stadigt

Publicerad 2012-09-29

Socialdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans fler röster än hela alliansen

Hade det varit val i dag hade Centern riskerat att åka ur riksdagen.

I DN/Ipsos septembermätning får partiet bara 3,7 procent.

– Trenden är helt klart nedåtgående, säger Johanna Laurin Gulled på Ipsos till DN.

För första gången sedan Annie Lööf tog över partiledarposten har C halkat under riksdagsspärren i DN/ Ipsos. Enligt deras septembermätning skulle bara 3,7 procent rösta på partiet – en minskning med 1,2 procentenheter.

Minskar trots satsningar

Trots att regeringen på senaste tiden gett alliansen mindre partier chansen att synas, bland annat ska de järnvägssatsningar centern länge kämpat för bli av, skriver Dagens Nyheter.

– Satsningar på infrastruktur och forskning tycker de flesta är hyfsat bra. Eftersom både regeringen och oppositionen är positiva till förslagen så tror jag många reagerar med ett ”jaha”, det är inga frågor som man är jättepositiv eller jättenegativ till, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Raset i septembermätningen är inte statistiskt säkerställd men trenden är inte ny.

Andra mätningen under spärren

I Aftonbladet/ United Minds senaste mätning låg partiet för andra gången under Lööfs tid vid rodret under 4-procentsspärren.

– Men tittar man tillbaka så är trenden helt klart nedåtgående för partiet, säger Johanna Laurin Gulled till DN.

Även KD tappar i DN/ Ipsos senaste mätning, partiet backar ner under riksdagsspärren med ett tapp på 0,8 procentenheter till 3,2 procent.

Mätningen visar att om det skulle vara val i dag så är Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans större än hela alliansen. Tack vare MP som ökar med 2,1 procentenheter.