S: Inför bonus till kommuner med många flyktingar

Uppdaterad 2013-04-03 | Publicerad 2013-02-22

Socialdemokraterna vill införa ett helt nytt system för mottagande av flyktingar.

I väntan på det föreslår partiet att kommuner med många flyktingar ska få en bonus.

– För att stödja de kommuner som under de senaste åren tagit ett väldigt stort ansvar, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Det nya förslaget som Stefan Löfven presenterade i en intervju med Ekot ska tas upp på Socialdemokraternas kongress i början av april.

– Inför kongressen så vässar vi vår migrationspolitik på bredden. Vi riktar också in oss tydligt på de utmaningar som följer med migrationen. Då är det väldigt tydligt att det krävs ett ökat nationellt ansvar att stödja de kommuner som tar ett stort ansvar för mottagandet, säger Fredrik Lundh Sammeli, partiets migrationspolitiske talesperson.

”Ojämn fördelning”

De socialdemokratiska tunga storstäderna Malmö, Göteborg och Södertälje har länge tagit emot många flyktingar och partiet har påpekat de ökade kostnaderna. Det har även förts diskussioner inom S om att ta bort möjligheten för flyktingar att bosätta sig var de vill och införa flyktingtvång på de kommuner som sedan tidigare smitit från ansvar.

På sikt vill Socialdemokraterna införa ett helt nytt system för flyktingmottagandet – där det framgår att både staten och alla kommuner bär ansvar, uppger Lundh Sammeli:

– Det behövs tas fram för i dag är det en väldigt ojämn fördelning och ett stort problem att det inte fungerar bättre.

Vägran kan kosta

I väntan på ett nytt system föreslår nu S en  så kallad solidaritetsbonus – till de kommuner som tar emot många flyktingar.

– Modellen och kronor i det här har vi inte landat i. Det här är en tydlig inriktning till partikongressen. Blir det ett beslut i linje med det här så kommer vi titta närmare på det, säger Fredrik Lundh Sammeli.

I förslaget finns det även en idé om att de kommuner som inte tar emot flyktingar ska betala för det.

– Det kan vara tänkbart.

Är det rätt att kunna köpa sig fri?

– De delarna vi kommer behöva titta på innan vi landar i en modell.