Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Oförsvarbart och allvarligt”

Uppdaterad 2012-06-29 | Publicerad 2012-06-28

UTSLÄPP. Sitas dumpning av toalettavfall i gropar får hård kritik. Hur avfallet påverkar miljön går inte att kontrollera, säger miljöinspektören Ewa Björnberg.

Toalettavfall och fett.

Men slammet för också med sig medicinrester, resistenta bakterier, kadmium och andra miljögifter ner i marken.

– Det är fullständigt oförsvarbart. Ingen kan kontrollera vilken miljöpåverkan de här dumpningarna har, säger miljöinspektören Ewa Björnberg.

Sita marknadsför sig som Europaledande inom miljö- och avfallshantering. Något som inte stämmer överens med innehållet på filmerna från Forsbacka, menar expertisen.

– Det kan inte finnas något avtal i världen som tillåter detta. Avfallet måste genomgå en kemisk process och renas innan det kan släppas ut, säger Ewa Björnberg, miljöinspektör.

”Inget som garanterar”

Sita hävdar att den trögflytande vätskan filtreras genom en nedgrävd duk och sedan via en vallgrav runt soptippen förs till en reningsstation.

– Det finns ingen som kan garantera att en reningsprocess på en gammal oanvänd soptipp verkligen fungerar och inte påverkar miljön negativt. I så fall hade vi ju inte behövt några reningsverk, säger Per-Åke Sahlberg, lantmästare och ledamot i Kungliga skogs- och jordbruksakademin.

Bakterier och hormoner

Med avfallet följer också medicinrester, hormoner, virus, resistenta bakterier och tungmetaller som exempelvis kadmium.

– Att släppa ut så stora mängder slam rätt ut i marken som vittnesuppgifterna säger är fullständigt oförsvarbart och mycket allvarligt. Det borde inte vara någon som vill riskera att det här hamnar i vattendragen, säger Ewa Björnberg.

”Skyldiga till miljöbrott”

Hon menar att Sita gör sig skyldigt till både avtalsbrott och miljöbrott.

– Det är fullt tillräckligt för en åtalsanmälan och borde leda till rejäla böter, säger hon.