Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här dumpar de toalettavfallet

Uppdaterad 2012-06-29 | Publicerad 2012-06-28

FORSBACKA. Här dumpar det miljöprofilerade företaget Sita hundratals kubikmeter avföring och restaurangfett – rakt ut i marken.

Allt enligt avtalen, menar regionchefen Rolf Johansson.

– Det låter inte alls bra och är inget jag känner till, säger Magnus Westbergh på länsstyrelsen om de enorma groparna.

Rolf Johansson, regionchef på Sita.

Den trögflytande massan med fett från restauranger och toalettavfall från privata hushåll samlas upp från stora delar av Gävleborgs län. I vanliga fall tömmer slambilarna, som med släp rymmer nära 35 kubikmeter avfall, sin last i reningsverket på Forsbacka avfallsstation.

Men inte den här gången.

200 kubik på en dag

Det är veckan före midsommar och på en lapp uppmanas förarna på miljöprofilerade avfallsföretaget Sita att tömma all sin last i två gropar som grävts upp på en nedlagd soptipp i området.

– Det är ingen ovanlig företeelse, så här har vi gjort så länge jag kan minnas. Det händer minst ett par gånger i månaden när tankrarna i reningsverket är fulla eller trasiga, säger Folke som arbetat på företaget en längre tid och egentligen heter något annat.

Totalt handlar det om upp emot 200 kubikmeter fett- och toalettavfall – per dag.

”Gör det bara”

När groparna är nära att svämma över leder ett plaströr ut det hopblandade fettet och avföringen nedför soptippen till ett dike.

– Personalen har flera gånger ifrågasatt om vi verkligen får göra så här, men cheferna svarar: "Gör det bara", säger Folke.

Under flera månader har han dokumenterat dumpningarna, både på stillbilder och videofilm.

– Det kan inte vara tillåtet att dumpa det här slammet rakt ut bara så där, marken i närheten är alldeles sumpig och vem kan garantera att det inte sprids vidare i näringskedjan? säger en annan källa.

”Vi har tillstånd”

När Aftonbladet visar bilderna för Sitas regionchef Rolf Johansson blir han inte förvånad.

– Vi har tillstånd att hantera allt slam inom vårt område, så jag ser inga problem med detta. Vill du kan du lägga allt slam i högar tills du sorterar det, säger han.

Rolf Johansson menar att all vätska så småningom filtreras genom en nedgrävd duk i den intilliggande bäcken och sedan rinner in i ett reningssystem.

– Vi har en nära kommunikation med länsstyrelsen, som har hand om tillsynen, och det här sker bara i undantagsfall, säger han.

Länsstyrelsen förvånad

Magnus Westbergh på länsstyrelsen i Gävleborg blir dock förvånad över Aftonbladets uppgifter. Han genomförde själv kontroller på Forsbacka för bara ett par veckor sedan, men känner inte till groparna.

– Det låter inte alls bra. Slam ska inte hanteras på det här sättet, det måste in i reningsverket innan det kan släppas ut, säger han.

Magnus Westbergh kan tänka sig att företaget tillåts göra så här i akuta nödfall, men i så fall måste myndigheten godkänna dumpningen innan.

– Det är inget jag känner till att det ska ha hänt, säger han.