Passagerare fast på flera SJ-tåg

Uppdaterad 2012-02-11 | Publicerad 2012-02-10

Tiotal tåg ädrabbades

Tågtrafiken till och från Hässleholm stod helt stilla i fyra timmar.

En kontaktledning har förstörts och enligt SJ drabbades 2 500 passagerare på tio tåg.

– Värmen fungerar inte så det börjar bli kallt, säger passageraren Maria Zena, 26.

Minst två av SJ:s regionaltåg var strandade i Hässleholm i Skåne på södra stambanan. Ett av Skånetrafikens Pågatåg hade dragit ner Trafikverkets kontaktledning på spåret klockan 16.10 på fredagseftermiddagen.

Även Skånetrafiken drabbades.

– Hässleholm är en knutpunkt i Skåne och vi har många tåg som ska passera där, säkert fem sex tåg i timmen. Just nu går inga och vi ersätter trafiken med bussar, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.

Klockan 20.00 rullade tågen på stambanan återigen, enligt Trafikverket.

Letade upp bussar

Under kvällen beräknar SJ att tio av bolagets tåg drabbats, sex tåg norrut och fyra söderut. Alla på sträckan Malmö-Stockholm. SJ räknar med att 2 500 passagerare drabbats.

Fram till klockan 20 på kvällen var det helt stopp förbi Hässleholm. SJ jobbade fram tills dess med att få tag på ersättningsbussar som kunde köra förbi tågstoppet.

– Ett antal resenärer har förts förbi stoppet med buss, men det har varit svårt att få tag på buss åt alla. De flesta sitter kvar på tågen som nu rullar i väg, säger Dan Olofsson.

"Det blev för kallt"

Vid 16-tiden fick passageraren Maria Zenas resa ett abrupt slut. Hon hade åkt tåg 544 i ungefär 50 minuter från Malmö när hon hörde att Pågatåget körde in i kontaktledningen.

– Det small till i tåget snett bakom oss och började ryka. Jag såg när de evakuerade tåget.

Två timmar senare satt hon fortfarande kvar i det strömlösa tåget och väntade vid perrongen till Hässleholms station, men vid 19.30-tiden var hon tvungen att gå av tåget.

– Vi fick gå av tåget för att det blev för kallt, säger Maria Zena, 26, som ska till Linköping.

Enligt SJ är hennes tåg mest drabbat av tågstoppet, men vid 20.30 skulle även det tåget vara i gång igen.

Trängs på stationer

På flera andra platser längs södra stambanan stod tågen också stilla. Ett tåg från Stockholm var strandade med hundratals tågresenärerna i Alvesta, som var på väg till Malmö. Passagerarna trängdes på tåget. Först strax efter klockan 20 körde tåget söderut vidare.

– Det har precis börjat rulla igen. Vi får se hur snabbt det går. Jag vet inte om det ligger något tåg före. Det här är i alla fall jättetråkigt. Vi kommer fram mitt i natten i Malmö. Egentligen skulle vi ha varit framme klockan åtta. Det är många som dessutom ska vidare till Köpenhamn och det blir problem, säger passageraren Annika Persson, 25.

ANNONS