”Engla finns alltid med i mitt hjärta”

Publicerad 2012-03-05

Englas mamma Carina Höglund berättar om sorgen efter dottern som skulle fyllt 14 i dag

STÄMMER STATEN  Carina Höglund har levt med sorgen efter sin dotter Engla i fyra år. Nu vill hon gå till botten med polisens arbete och stämmer svenska staten. ”Jag vill ha ett svar. Jag vill veta vad vi kan förvänta oss av polisen och jag vill att staten också ska erkänna sitt misstag”, säger hon.

I dag skulle Engla ha fyllt 14 år.

Och fortfarande finns det ­dagar då hennes mamma knappt orkar leva.

Nu stämmer Carina Höglund staten på 1,8 miljoner kronor – för att polisen, om den skött sitt jobb, kunde ha förhindrat mordet.

– Det viktigaste är inte att jag vinner, säger Englas mamma.

Engla Höglund mördades i april 2008.

I fyra år har Carina Höglund kämpat med sorgen, smärtan, skuldkänslorna och ilskan efter mordet på sin yngsta dotter.

Under den där mardrömsveckan i april 2008 följde nästan hela Sverige det intensiva sökandet av tioåriga Engla Juncosa Höglund i trakterna runt lilla Stjärnsund i södra Dalarna, innan hon, efter åtta dygn, hittades mördad.

I Carina Höglunds kropp finns den veckan alltid kvar.

– Jag går omkring med en smärta i magen, men jag lär mig leva med den. Jag mår väldigt dåligt, men jag kan samtidigt skratta och ha kul. Det är otroligt, men så fungerar det, säger hon.

I dag skulle Engla, som själv längtade så efter att bli tonåring, ha fyllt 14 år.

– Vi brukar samlas hela familjen på hennes födelsedagar och fira att hon föddes, men i år vet jag ­inte hur vi ska göra, säger Carina.

Hon har just tagit ett stort steg – ett steg hon ännu inte vet vart det bär.

Utredningen som grund

Hon har, med hjälp av sin ­advokat, Veronica Johansson på ­Wikners advokatfirma i Falun, ­nyligen stämt svenska staten på 1,8 miljoner kronor – något helt unikt i svensk rättshistoria.

Till grund för sin stämnings­ansökan har Carina Höglund Rikspolisstyrelsens utredning av polisens arbete efter mordet på Pernilla Hellgren i juni 2000.

I utredningen, som lyfter fram en rad misstag och försummelser i polisens arbete, framgår bland ­annat att ­Anders Eklund, hade ­kunnat gripas redan inom några månader efter mordet på Pernilla Hellgren.

Då hade Engla levt i dag.

– Det gör nästan för ont att ta in, säger ­Carina Höglund.

Hon vet att hon aldrig kan få Engla tillbaka, men vad hon vill veta är om staten har något ansvar när polisen inte sköter sitt jobb – och hur det ansvaret ser ut.

”Jag vill ha ett svar”

Professor Mårten Schultz, en av Sveriges främsta experter på civilrätt, som också har granskat fallet, menar i ett utlåtande att Englas familj har rätt till skadestånd från staten.

Pengarna – som familjen bland annat behöver för rehabilitering – är ändå inte det viktigaste.

– Jag vill ha ett svar. Jag vill veta vad vi kan förvänta oss av polisen och jag vill att staten också ska ­erkänna sitt misstag. Det är ett ­ansvar jag har, både mot mig själv, mot Engla och hela samhället, ­säger Carina Höglund.

Kan få betala allt själv

Men att stämma staten innebär att hon tar en stor personlig risk.

Om hon förlorar kan hon tvingas betala både sina egna och statens rättegångskostnader – som med all säkerhet överskrider rättskyddet i hemförsäkringen, på 150 000 kronor.

– Det räcker absolut inte. Det kan överstiga med flera hundratusen kronor och var det stannar vet vi inte, säger ­Veronica Johansson.

Carina, Englas storasyster Sol, i dag 15 år, och flickornas bonuspappa Torbjörn, bor kvar i Stjärnsund, där Engla mötte Anders Eklund den där aprildagen för fyra år sedan, när hon var på väg hem från fotbollsplanen på sin cykel.

– Det är jobbigt, men det vore ­ännu jobbigare att bo någon ­annan­stans, säger Carina Höglund.

Englas rum står kvar som det gjorde då. Ibland går Carina in där och sätter sig.

Hon vet att hon en dag ska göra om rummet, men den dagen har inte kommit än.

”Livet tuffar på”

Hon har börjat jobba – i somras drev hon en sommarservering och nu letar hon efter ett jobb som kan engagera henne.

Carina Höglund var – och är fortfarande – en person med mycket kraft och vilja.

– Livet tuffar på. Engla finns alltid med i hjärtat, men i vardagen är jag mest mamma till Sol, min dotter som lever, säger Carina Höglund.

Hon skulle bara cykla hem i från träningen

Lördag den 5 april 2008 försvinner 10-åriga Engla Juncosa Höglund i Stjärnsund, på väg hem efter en fotbollsträning. Några hundra meter hemifrån hittar mamman ­hennes cykel. Cirka 200 frivilliga deltar i sökandet de närmaste dagarna.

Måndag den 7 april grips ­Anders Eklund, då 42, efter att en privatperson av en slump fotograferat både Engla och Anders Eklunds bil strax innan hon försvann.

Söndag den 13 april erkänner Anders Eklund både mordet på Engla och mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun den 4 juni 2000. Efter att han lett polisen till platsen, hittas också Englas kropp.

Måndag den 14 april bekräftar polisen att man redan 2006 fått tips om att Eklund skulle ligga bakom mordet på Pernilla. Rikspolisstyrelsens utredning ska senare visa att polisen kunde ha gripit Anders Eklund inom några månader redan år 2000, om arbetet skötts på rätt sätt.

Lördag den 10 maj begravs Engla i Stjärnsunds kyrka. Begravningen direktsänds i SVT.

Den 18 juli 2008 åtalas Anders Eklund för mord och grov våldtäkt på Pernilla Hellgren och Engla Juncosa Höglund, för försök till våldtäkt på en annan kvinna samt för barnpornografibrott och döms den 6 oktober till livstids fängelse.