Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Gömde sig under sitt eget porträtt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Karadzic kommer att företräda sig själv i Haag

Under åren på flykt var Radovan Karadzic stamgäst på lokala baren "Madhouse" i en förort till Belgrad.

På väggen hänger porträtt föreställande Karadzic, även känd som ”Balkans slaktare” – där gillade krigsförbrytaren att sitta och dricka rött vin.

– Jag är väldigt stolt över att ha haft honom som gäst, säger ägaren Misko Kovijanic.

Massmördaren som tv-profil Här deltar Karadzic i tv-kanalen Kikinda, under ett seminarium i januari i år, anordnat av Belgrad-tidningen ”Healthy life”.

Under den kommande veckan väntas Radovan Karadzic överlämnas till FN-tribunalen i Haag. Karadzics advokat Sveta Vujacic meddelade på onsdagen att de kommer att överklaga beslutet.

Folkmord

Men trots utspelet tyder det mesta på att Radovan Karadzic kommer att ställas inför rätta – åtalad för folkmord, brott mot mänskliga rättigheter och brott mot krigslagen. Och när ”Balkans slaktare” gör det kommer han att företräda sig själv.

– Han har sagt till mig att han vill bevisa sin oskuld och att han är stolt över det han gjort. Att han har räddat serberna från att bli slaktade av muslimer och kroater, säger advokat Sveta Vujacic till AP.

Under falska icke-serbiska identitetspapper i namnet Dragan Dabic bodde Karadzic i en betongförort till Belgrad. Han var förvandlad till oigenkännlighet, markant avtärd med långt vitt skägg och yvigt hår.

Drack rödvin

På fritiden besökte krigsförbrytaren ofta baren "Madhouse". På väggen hänger porträtt av Radovan Karadzic och general Ratko Maldic.

Där brukade den skäggige mannen sitta och dricka rödvin. De andra på tavernan visste inte vem de hade till bords.

– Jag är väldigt stolt över att ha haft honom som gäst och är väldigt ledsen över att han är gripen, säger ägaren Misko Kovijanic till AP.

Mladic tipsade

Den 63-årige Karadzic var president i utbrytarrepubliken Republika Srpska från 1992 och har bland annat anklagats för att ha beordrat massavrättningarna i Srebrenica i juli 1995 då uppemot 8 000 människor mördades.

Ett år senare lämnade han presidentposten varefter han har befunnit sig på flykt undan krigsförbrytardomstolen ICTY i likhet med hans ÖB Ratko Mladic, uppger TT. Denne är dock ännu på fri fot. Tidningen The Daily Telegraph skriver att det var Mladic som tipsade myndigheterna om var Karadzic befann sig – i syfte att rädda sig själv.