Irakier slängdes ut från SAS-plan på Kastrup

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-18

Passagerare blev skrämd av toabesök. – En överreaktion, säger polisen.

Männen hade arabiskt utseende och vaktade en väska under ett toabesök.

Det räckte för att personalen skulle stoppa SAS-planet, kasta av irakierna, rota igenom bagaget och ringa efter bombhundar.

– En klar överreaktion, säger dansk polis om ingripandet.

Gruppen med sammanlagt fem irakier jobbar på irakiska luftfartsverket och hade varit på kurs i Helsingfors.

De hade mellanlandat på Kastrup utanför Köpenhamn i väntan på nästa plan till Amsterdam när terrorlarmet gick sent igår kväll.

Larmet kom från en holländsk passagerare, som skulle med samma plan. Han berättade att han blev orolig efter att ha sett en av irakierna en stund innan, då denne överlämnade en väska till sitt sällskap och sedan försvann in på toaletten på Kastrup.

– Jag vågar inte flyga med samma plan, sa mannen till flygpersonalen.

Resultatet blev att SAS utlöste terrorlarm och omedelbart stoppade Amsterdamplanet, där drygt 130 passagerare redan satt sig. Alla evakuerades omedelbart.

Bombhundar

Polis med bombhundar gick igenom flygplanet och sökte igenom irakiernas bagage, men hittade inget misstänkt. Det finns heller inga misstankar mot de fem irakierna.

Passagerarna som skulle till Amsterdam kom inte iväg förrän på tisdagsmorgonen.

– Det var en överreaktion från den holländske passageraren, säger förundersökningsledaren René Hansen vid polisen i Köpenhamn till tidningen Berlingske Tidende.

– Det finns rutiner för den här typen av situationer, men det handlar också om en bedömningsfråga för den enskilde flygkaptenen ombord på planet.

Kabinpersonalen med kaptenen i spetsen är de som slutligen avgör om en person får flyga eller inte.