Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

IS misstänks ha kommit över Saddams Husseins kemiska vapen

Publicerad 2014-10-16

IS tros ha plundrat Saddam Husseins kemiska vapen.

Det skriver norska Dagbladet som citerar en ny rapport.

Tidskriften Middle East Review of International Affairs publicerade för några dagar sedan bilder på dödade kurder med skador som fås av kemiska vapen som till exempel senapsgas.

”Lagret plundrat”

Enligt en ny rapport i  MERIA har IS troligen plundrat exdiktator Saddam Husseins lager av kemiska vapen och använt dem mot kurdiska styrkor.

Liken på bilderna hittades vid den syriska gränsbyn Kobani/Ayn-al-Arab efter organisationens försök i juli att ta byn.

Rapporten uppger att ögonvittnen sett transporter med kemiska vapen på väg från Muthanna, den anläggning som Hussein hade för kemiska vapen, till norra Syrien.

Användes i kriget mot Iran

Irakiska myndigheter bekräftade i somras att IS hade erövrat Muthanna. Det har varit oklart om det fanns några kemiska vapen kvar i anläggningen, men i går uppgav även New York Times att amerikanerna mellan 2004 och 2010 fann tusentals gamla kemiska vapen på olika baser, varav Muthanna var en.

Husseins regim använde kemiska vapen i krigen mot Iran (1980–88) och mot irakiska kurder i Halabja-massakern där över 3 000 personer miste livet och över 7 000 skadades. Husseins misstänkta lager av kemiska vapen var en huvudanledning till att USA invaderade landet 2003.

ANNONS