FI kan få egen dag under Almedalen

Publicerad 2014-10-27

Gudrun Schyman (Fi).

Almedalsveckan kan bli nio dagar lång.

Feministiskt initiativ (FI) ser ut att få en egen dag i Almedalen 2015.

– Det skulle ge oss en ny publik, säger FI-ledaren Gudrun Schyman till Aftonbladet.

Många klagade över att Almedalsveckan redan är längre än sitt begrepp. Men nästa år kan demokratifestivalen utökas med ännu en dag, då FI kan få en egen dag.

"Väldigt bra"

Det beslutades nämligen 2005 att partier som representeras i regionfullmäktige på Gotland ska få en egen dag, och eftersom FI i år fick ett mandat ser det ut att ge partiet en egen dag, uppger P4 Gotland.

FI har hittills hållit torgmöten varje dag under Almedalen. Gudrun Schyman höll en antirasistisk fest som drog tusentals besökare i somras och medieutrymmet har varit stort.

– Det här skulle innebära att vi får tillgång till Almedalen och till scenen på samma sätt som de andra partierna. Det skulle ge oss en ny publik. Det är naturligtvis väldigt bra för oss, säger Schyman till Aftonbladet.

Schyman är just nu ute på en eftervalsturné där hon bland annat besöker de 13 kommuner där FI nu fått mandat. Partiet har redan nu sikte på valet 2018, uppger hon.

Vill inte halvera

På sociala medier har flera journalister under morgonen beklagat sig över det förmodade niodagarspasset i Visby.

– Men så länge nya partier kommer in och inget åker ur blir det så här. Vi kan ju inte ha någon gräns för hur många partier som ska finnas, säger Schyman.

Att låta partierna få en halv dag var har diskuterats, men det vänder sig de lokalpolitiker som P4 Gotland talat med emot.

– Dumt att vi som vill ha hit turister ska dra ner på något som lockar folk, säger regionrådet Eva Nypelius (C) till radion.