Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Öresundståg kan stoppas i dag

Publicerad 2014-07-05

Veolia varslar personal

Veolia varslar 95 lokförare och tågvärdar på Öresundstågen.

Nu hotar skyddsombuden med att stoppa alla avgångar utan tågvärdar – kanske redan i dag.

Antalet varslade är dubbelt så många som Seko räknat med. Fackförbundet har reserverat sig mot beslutet och anser att tågen redan är underbemannade.

– Det kommer inte att finnas personal till alla tågen, säger Jens Kvist Christensen, klubbordförande på Öresundstågen, till Norra Skåne.

”En allvarlig risk”

22 av de varslade återanställs på deltid, skriver tidningen.

Enligt Veolia Transport beror uppsägningarna på att det fanns för många anställda på Öresundstågen när man tog över driften 2011.

Samtidigt som Veolia varslar om uppsägningar hotar nu skyddsombuden med att stoppa alla avgångar som saknar tågvärdar, och enbart bemannas av en lokförare. Alla Veolias Öresundståg som enbart bemannas med lokförare kan stoppas från klockan 17 i dag.

– Som huvudskyddsombud finner jag att det föreligger en omedelbar och allvarlig risk för ensamarbetande lokförares hälsa, säger Tony Gezelius, huvudskyddsombud på Öresundstågen till Sydsvenskan.

Facket har krävt att arbetsgivaren delar med sig de register där det framgår hur ofta ensamkörningarna förekommer.

Många ensamkörningar

Om de inte får tillgång till registren, eller om dessa bekräftar fackets bild av underbemanningen stoppas tågen.

– Vi har uppgifter från personalen om ensamarbete som vida överstiger det arbetsgivaren påstår, säger Tony Gezelius till TT.

I höstas begärdes åtgärder mot underbemanningen. Men sedan dess har antalet ensamkörningar mångdubblats enligt Gezelius. Hotet om skyddsstopp ska inte vara en direkt reaktion på varslet.

– De här människorna behövs för att kunna köra trafiken, säger Jens Kvist Christensen Öresundstågens klubbordförande till TT.

Det ursprungliga varslet lades i februari, och omfattade då drygt 250 personer. Nu har antalet bantats till 95. Men klubben anser att tågen redan i dag är underbemannade.

– Den produktion som kommer till hösten kommer inte att ändra sig, den kanske kommer att öka, säger Jens Kvist Christensen.