Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så ska Marit Paulsen leda FP till valframgång

Publicerad 2014-03-08

ÖREBRO. Folkpartiet sätter stort hopp till Marit Paulsen som röstmagnet inför valet till Europaparlamentet i maj.

Snart drar hon ut på kampanj i Sverige och målet är att stärka banden mellan EU och de svenska medborgarna.

– Vi måste hantera Europafrågorna lite närmare, säger hon.

Det återstår cirka 11 veckor till valet till Europaparlamentet. När Folkpartiet nu har riksmöte i Örebro är det toppkandidaten, den nuvarande parlamentarikern Marit Paulsen, som är mest omhuldad. När partiet samlades till landsmöte i vintras var jublet stort när hon meddelade att hon siktade på en mandatperiod till i Bryssel. En av de stora anledningarna till att hon ville fortsätta var den växande högerextremismen runt om i Europa.

Personkryssades mest

När Marit Paulsen ställde upp för en andra period i Europaparlamentet i valet 2009 gjorde hennes popularitet att FP blev tredje största parti med 13,6 procent av rösterna. Paulsen själv personkryssades av över 221 000 personer och fick överlägset flest personröster av alla kandidater.

Just nu håller Paulsen och hennes stab på att dra upp riktlinjerna inför den kommande kampanjen, då hon ska resa land och rike runt.

– Det sätter igång kring månadsskiftet april/maj. Jag ska kampanja rejält, men klarar inte av att åka runt från torg till torg. Där sätter det fysiska stopp. Jag vill framför allt åka ut i Sverige och förklara hur beroende vi är av EU:s inre marknad för jobben, skatterna och välfärden, säger hon.

För att FP ska nå ännu en framgång i ett EU-val tror Paulsen att det handlar om att få folk att se kopplingen mellan deras egen vardag och EU.

– Vi måste hantera Europafrågorna lite närmare och lyfta hur unionen hänger ihop med landsbygden. Sveriges exportindustri ligger de facto på landsbygden. Men all partipolitisk debatt om medelklassväljare i storstäder. Det gör mig lite sur, säger hon.

"Problem med okunnighet"

På sina kampanjresor är Marit Paulsen beredd att möta en del EU-skeptiker.

– Det som jag tycker är ett problem är att så många av de som är skeptiska mot EU är så okunniga. De säger att makt flyttas till Bryssel varje dag, men det är ju faktiskt inte sant. Det är fördragen som flyttar makt och då måste ju alla nationernas riksdagar fatta majoritetsbeslut om att överlåta den detaljen till EU-nivå, säger hon.

Hon menar att den okunnighet hon ser gör det svårt att debattera.

– Det är lätt att man ger intryck av att vara snorkig om man måste säga nu att de har fel. Jag tycker det är obehagligt att säga till mina medmänniskor, säger hon.

Mest EU-positiva

FP har inför EU-valet intagit positionen som det mest EU-positiva partiet. Trots att partiet ligger under sitt valresultat från det senaste riksdagsvalet i opinionsundersökningarna tror Paulsen på att EU-valet kommer gå bra.

– Jag tror att den tydliga positionen är väldigt bra för det ger en tydlig bild av oss. Personligen vill jag också fortsätta eftersom jag har fajtats så länge och intensivt för att få en allmän djurskyddslag i Europa. Det är på gång och jag vill inte gå i pension innan dess.