Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

20 döda i Ukraina under dagen

Uppdaterad 2014-05-06 | Publicerad 2014-05-05

Ukraina: De proryska separatisterna använder mänskliga sköldar

Rebellerna i Ukraina använder sig av mänskliga sköldar, menar landets inrikesminister.

Omkring 20 personer har dödats och ett flertal skadats under den ukrainska militärens offensiv idag, rapporterar TT.

– Vi får klarare uppgifter i morgon bitti, säger en icke namngiven rebelledare till Interfax.

En talesperson för en prorysk grupp i Slovjansk säger att ett okänt antal personer har dött under måndagen, till följd av den ukrainska militärens offensiv, skriver brittiska Independent.

Nyhetsbyrån Interfax uppger att så många som 20 personer kan ha dött. Bland de döda ska en 20-årig kvinna finnas. Hon blev skjuten av misstag.

Enligt det ukrainska inrikesdepartementet så har fyra soldater dödats och trettio skadats i skottväxling med 800 milismän.

Ännu en ukrainsk militärhelikopter sköts ner över staden, den tredje som förlorats sedan antiterroroperationen inleddes.

Mänskliga sköldar

Båda sidor vittnar också om civila offer, men hur många det skulle röra sig om är oklart. Enligt uppgifter från Ukrainas inrikesdepartement använde sig rebellerna av civila som mänskliga sköldar. Ukrainska trupper fick under måndagen order om att inte storma bostadskvarter, vilket har saktat ner operationen.

- Vi sinkas av civilbefolkningen. Vissa stödjer oss, andra inte. Det spelar ingen roll, ukrainsk militär kan inte skjuta civila, sade Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov enligt Interfax.

Försök till medling

I söndags sade Tyskland att man försöker få till ännu ett möte i Genève för att sammanföra Ukraina och Ryssland med USA och EU, rapporterar Reuters. Moskva och Kiev beskyller varandra för att ha brutit mot det avtal som slöts den 17 april.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon erbjuder sig att medla i konflikten.

Ukrainas utrikesdepartement är fast beslutet att valet den 25 maj ska hållas som planerat. Totalt 543 valobservatörer har anlänt till landet, enligt Interfax.