Så skyddar du dig mot hyresbedrägerier

Publicerad 2011-07-17

Flera oseriösa annonser på andrahandsmarkanden

Andrahandsmarknaden i Sveriges städer växer.

Och när antagningsbeskeden för högskolor och universitet snart delas ut ökar trycket.

Samtidigt råkar allt fler utför bedragare.

Här kan du läsa om hur du skyddar dig.

Annonsen erbjuder en stor och fräsch andrahandslägenhet med balkong och centralt läge. Hyran är relativt låg och el och vatten ingår. Lägenhetsinnehavaren har redan åkt till London på obestämd framtid och är angelägen om att hyra ut sin bostad snabbt. Allt du behöver göra är att sätta in en förskottsbetalning för en eller ett par hyror, så får du nyckeln hemskickad.

Problemet är bara att personen bakom annonsen inte är den som äger eller hyr lägenheten. Och när du har gjort inbetalningen kommer du antagligen inte att höra ifrån personen igen. Scenariot är vanligt och blir allt vanligare.

Bedrägerier sker hela året

Bedrägerierna på bostadsmarknaden är inte längre säsongsbundna. Björn Seeth på Stockholmspolisens bedrägerirotel säger till Sveriges Radio Ekot att det nu sker bedrägerier under hela året.

– Sen förra hösten har det varit ett konstant inflöde av polisanmälningar om det här, säger han.

Även om bedrägerierna pågår hela året så orsakar antagningsbeskeden från högskolor och universitet ett ökat tryck på andrahandsmarknaden. En stor mängd människor ska flytta till nya städer under samma intensiva period. I många städer är det svårt att få tag på studentbostäder och då är det andra- eller tredjehandslägenhet som gäller. Stockholms studentkårers centralorganisation har uppmärksammat behovet av en säkrare uthyrning och i Augusti planerar dom att starta en egen andrahandsförmedling.

– Vi vill kunna erbjuda ett säkrare alternativ för studenter. Det kommer ju alltid att vara en affär mellan två personer vilket gör att det kan finnas risker ändå . Men vi kommer att ha en handläggare som ska gå igenom alla annonser för att göra sidan så säker som möjligt, säger ordföranden Lina Glans.

"Var kritisk"

För att skydda sig mot bedrägerierna gäller det gamla hederliga sunda förnuftet. Och en rejäl skopa kritiskt tänkande. Thomas Bäcker är kundsäkerhetsansvarig på Blocket. På internetsidan läggs en mängd annonser för andrahandslägenheter ut varje dag.

– Vi granskar annonserna och använder den teknik som vi har utvecklat under åren. Men det gäller att vara kritisk om du svarar på annonserna. Om du är stressad så använd de säkra betaltjänster som vi tipsar om, då finns alltid en säkerhet och pengarna finns kvar om något händer. Och tänk på att ju mer förklarande historier om varför man hyr ut, desto mer osannolika är de. Om det verkar misstänkt så ta det inte, säger Thomas Bäcker.