Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Här är hissen som ska rädda gruvarbetarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-14

Det är lika bra att de instängda chilenska gruvarbetarna vänjer sig vid små utrymmen.

En bild på hissen som ska rädda dem visar att det blir trångt de 700 metrarna upp genom berget.

Hissen, eller räddningskapseln som den också kallas, finns ännu inte i verkligheten utan bilden ovan visar en skiss. Den chilenska militären bygger just nu en verklig version som kommer ha både kommunikationsutrustning och ventilation, enligt Daily Mail.

Tar tre timmar

Färden upp genom berget beräknas ta omkring tre timmar och gruvarbetarna kommer att få åka en och en fastspända i stående position. Kapseln kommer också ha en gallerdörr som ska skydda gurvarbetarna från vassa kanter.

Men innan det blir tal om någon hissfärd måste något av de tre borrhålen som hissen ska gå genom bli klara. Och den senaste dagarna har ett av försöken drabbats av ett allvarligt bakslag. Den borr som kallats plan B – och som sades vara den snabbaste av de tre – har stått still sedan förra veckan.

Gick sönder

Då slog borrhuvudet i en stålbalk 268 meter ner i berget och gick sönder. Sedan dess har flera försök gjorts att plocka upp metallbitar från borren med hjälp av en magnet, men hittills har det inte lyckats. Om det inte fungerar måste borren börja på ett helt nytt hål, enligt CNN.

Samtidigt fortsätter plan A, som är en konventionell gruvborr och som också försöker nå gruvarbetarna.

Ytterligare en borr (plan C) kommer snart att påbörja ett tredje hål. Det är en enorm oljeborr som håller på att monteras vid gruvan och som kommer att kunna borra extremt snabbt när den väl kan börja. Tills vidare räknar de chilenska myndigheterna dock fortfarande med att de 33 kan räddas tidigast i slutet av november.

Här ligger
gruvan