Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Vrede och oro efter Trumps Iran-besked

Publicerad 2018-05-09

Här bränner Iranska lagstiftare den amerikanska flagganHär bränner Iranska lagstiftare den amerikanska flaggan

Världen reagerade med ilska och en hel del oro efter Trumps besked om att lämna Iran-avtalet.

”Många ser invasionen av Irak som den värsta utrikespolitiska manövern i USA:s historia. Nu har vi fått en utmanare”, skriver före detta diplomaten Jim Dobbins på Twitter.

I Irans parlament brändes den amerikanska flaggan efter beskedet.

Att Trump skulle dra sig ur avtalet var möjligen väntat. Men beskedet från Vita huset togs ändå emot med bestörtning av ledare och bedömare runt om i världen.

Boris Johnson, utrikesminister Storbritannien:

  • Landet var ett av sex länder som förhandlade fram avtalet. "Storbritannien är fortsatt fast troget JCPOA (Iranavtalet) och kommer att jobba tillsammans med våra E3-partner och övriga parter för att upprätthålla avtalet", skriver Boris Johnson på Twitter, syftande på Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Trita Parsi, svensk-iransk statsvetare som var informell rådgivare till Obama-administrationen:

  • ”Dagens vinnare är: Krigshetsare i Washington, Tel Aviv, Riyadh och Abu Dhabi, tillsammans med hökar i Teheran. Låt det sjunka in”, skriver han på Twitter.

Margot Wallström, svensk utrikesminister:

  • ”President Trumps beslut är djupt beklagligt. Det riskerar att allvarligt undergräva den internationella freds- och säkerhetsarkitekturen. Beslutet riskerar även att få negativa återverkningar på det globala icke-spridningsarbetet,” skriver hon i ett uttalande.
En bild som iranska parlamentet släppt visar parlamentsledamöter som bränner en amerikansk flagga.

Hassan Rouhani, Irans president:

  • Mindre än en efter beslutet kallade Rouhani beskedet för ”psykologisk” krigföring. Strax därefter meddelade president Rouhani att han vidtagit åtgärder. ”Jag har ställt vårt lands nukleära organisation i beredskap för att vara redo att vidta åtgärder så att vi om det krävs kan påbörja en gränslös industriell anrikning”.

Barack Obama, före detta president i USA:

  • ”Det finns få saker som är viktigare för USA:s säkerhet än den potentiella risken för spridning av kärnvapen, eller den potentiella risken för ännu mer destruktivt krig i mellanöstern. Det var därför vi förhandlade fram avtalet till att börja med”, skriver Barack Obama på Facebook.
USA drar sig ur Iran-avtaletUSA drar sig ur Iran-avtalet

Ryssland:

  • Ryssland är allierade med Iran i kriget i Syrien. Regeringen är "djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktelser enligt JCPOA", skriver utrikesdepartementet i Moskva i ett uttalande.

Beskedet mottogs dock med glädje från Israel, som varit en hård motståndare till Iran-avtalet. Även Saudiarabien, som utkämpar ett kallt krig mot Iran i kampen om inflytande och makt i Mellanöstern, var positiva.

Benjamin Netanyahu, premiärminister Israel:

  • ”Israel stödjer till fullo president Trumps djärva beslut i dag att vända ryggen till det katastrofala kärnenergiavtalet med terroristregimen i Teheran, säger den israeliske premiärministern”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Saudiarabien, utrikesdepartementet:

  • "Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergiavtalet som den amerikanske presidenten tillkännagivit", skriver utrikesdepartementet i Riyadh i ett uttalande.

Vad är Iranavtalet?Vad är Iranavtalet?