Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Använde text om sharialagar – krävs på bidrag

TT

Publicerad 2024-06-10

Region Stockholm kräver nu tillbaka bidrag från studieförbundet Ibn Rushd. Arkivbild.

Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd använder material som beskriver kvinnor nedsättande, kopplar judendom till homosexualitet och refererar till sharialagar.

Nu kräver Region Stockholm att över 600 000 i bidrag betalas tillbaka.

– Det är för att man bryter mot de demokrativillkor som nämnden har satt upp, säger Erik Persson (S), ordförande i kulturnämnden i Region Stockholm.

– Det vi gör nu är att vi återkräver pengar från 2023 och betalar inte ut något vidare stöd för 2024.

År 2023 betalade regionen ut cirka 650 000 kronor i bidrag. I år har studieförbundet ansökt om cirka 630 000 kronor. I samband med att granskningen tillsattes pausades bidraget.

Problematiskt studiematerial

I en granskning av Folkbildningsrådet från december förra året framkom att det i vissa delar av Ibn Rushds verksamhet förekommit studiematerial med teman som rör barnäktenskap, barnaga och homosexualitet. Sådant material kan förekomma, men då krävs att studieförbundet säkerställer att det problematiseras.

I regionens granskning har man identifierat problematiskt studiematerial i åtta studiecirklar, där det inte tydligt framgår i studie- och arbetsplanerna hur innehållet ska problematiseras.

Efter Folkbildningsrådets granskning krävde myndigheten att Ibn Rushd skulle återbetala 146 900 kronor i statsbidrag, vilket också skedde. Man skulle också ta fram en åtgärdsplan.

Inleder ny granskning

Folkbildningsrådet hade då inga planer på att stoppa 2024 års bidrag om 25 miljoner kronor. Men efter att ha tagit del av regionens beslut meddelar Folkbildningsrådet att man själva inleder en ny granskning – och att det kan komma att påverka kommande beslut om statsbidrag till förbundet.

”Vi gör nu en helhetsbedömning av studieförbundets förmåga att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och för grundläggande demokratiska värderingar”, säger Morgan Öberg, chef för enheten statsbidrag studieförbund på Folkbildningsrådet, i ett pressmeddelande.