Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Knarkgäng hotar tropiska fåglar

TT

Publicerad 2024-06-14

En häger i Nicaragua. Arkivbild.

På flykt undan rättvisan drar sig knarksmugglare allt längre in i några av planetens mest avlägsna skogar, med potentiellt ödesdigra konsekvenser för fågellivet, rapporterar The Guardian.

Forskare varnar för att två tredjedelar av de områden som är viktigast för skogsfåglar i Centralamerika står inför ökade risker till följd av den illegala droghandeln.

Smugglarna bygger landningsbanor och vägar för att flytta varor. Men de skövlar också skog för att tvätta pengar genom boskapsskötsel och kontrollera territorium, enligt studien som är publicerad i Nature Sustainability.

Miljontals hektar tropisk skog har förstörts till följd av knarkhandel. Där lever i stor utsträckning urfolk som tvingas ta emot pengar för att smugglarna ska använda marken, enligt forskarna. Men studien pekar också ut risker för 67 arter av flyttfåglar som häckar i USA och Kanada men övervintrar i Centralamerika, varav flera är sällsynta och hotade.

15–30 procent av den den årliga avskogningen i Nicaragua, Honduras och Guatemala kan kopplas till förflyttning av kokain, enligt studien, som bygger analys på satellitdata.