Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Uppgifter: 13-åring med automatvapen tagen av polis i Malmö

Publicerad 15.12

En 13-årig ”utförare” med automatvapen togs av polisen i Malmö i helgen.

Enligt polisen kan man ha stoppat ett morduppdrag.

– Vi kan absolut inte utesluta att vi har kunnat förhindra en skottlossning eller ett grovt våldsbrott, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen.

Det var i samband med ett utredningsarbete under lördagen som polisen stoppade en pojke, som enligt uppgifter var 13 år gammal.

– Det går absolut inte att utesluta att vi har förhindrat ett grovt våldsdåd i och med det här utredningsarbetet som vi genomförde under lördagen.

Polisen säger att det är för tidigt att säga vem eller om det var riktad mot någon.

– Givetvis kommer man att kolla på eventuella kopplingar till de pågående konflikter i Malmö just nu och de grova våldsbrott som har skett sista tiden, säger Nils Norling.

Han fortsätter:

– Pojken påträffades inomhus och hade inte vapnet utomhus.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan slog den regionala insatsstyrkan till mot ett hotell, där 13-åringen greps.

Uppgifter: Rymde från HVB-hem

Pojken ska, enligt Aftonbladets uppgifter, ha varit på rymmen från ett HVB-hem på en annan plats i södra Sverige, men varit hemmahörande i Stockholm och fått i uppdrag att utföra ett mord.

– Det är för tidigt att svara på. Jag kan inte gå närmare in på information om involverade personer. Men det är så att vi har sett en oroväckande utveckling de senaste åren och någonting som har eskalerat sista tiden med att väldigt unga, framför allt pojkar, har anlitats till att utföra grova våldsdåd. Vi kan inte garantera att det är så i det här fallet men det är någonting som vi kommer att utreda vidare, säger Nils Norling.

13-åringen kommer nu att omhändertas av sociala myndigheter.

17-åring gripen

I samband med att polisen utredde ärendet ledde spåren även till en 17-årig pojke.

– Han greps också i Malmö, säger Nils Norling.

Den pojken är misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Pojkarna är bara några av flera unga pojkar som gripits och omhändertagits misstänkta för att ha varit på väg att utföra grova våldsuppdrag som skjutningar den senaste tiden.

En eskalerande gängkonflikt i Malmö har lett till att polisen i region syd har steppat upp och mobiliserat sina krafter. Den senaste veckan har Malmö drabbats av flera grova våldsdåd vilket har lett till att polisen inlett den särskilda insatsen ”Albert”.

Bakgrunden är mordet på en man i Rosengård mitt på ljusa dagen i måndags samt de polisärenden gällande handgranater som inträffat i staden den senaste tiden.

13-åringens advokat är fåordig om händelsen.

– Det är ingenting jag kan prata om, sa advokat Martin Nilsson under helgen.

Följ ämnen i artikeln