Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Mistel ökade inte canceröverlevnad

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-05-31

Mistelextrakt i tillägg till annan behandling ökade inte överlevnaden vid bukspottkörtelcancer. Arkivbild.

Att använda mistelextrakt som tillägg till annan behandling vid bukspottskörtelcancer ökade inte överlevnaden, enligt en studie med svenska patienter.

Extrakt från mistel har på vissa håll i världen använts som en del i behandling av cancer. Särskilt i fall av bukspottkörtelcancer har det funnits studier som indikerat att behandling med mistelextrakt kunde ge patienterna ökad livskvalitet och även ökad överlevnad. Men dessa studier har också fått kritik för hur de varit uppbyggda.

Nu har forskare från Sverige och Tyskland undersökt effekterna av mistelextrakt (ME) i kombination med cellgifter hos 290 patienter med avancerad bukspottkörtelcancer.

Patienterna lottades till att få mistelextrakt eller placebo. Resultaten, som publiceras i en vetenskaplig tidskrift, visar inte på någon skillnad i överlevnad mellan grupperna.

”Vi såg ingen skillnad i hur länge patienterna levde och inte heller avseende deras övergripande livskvalitet när vi lade till ME-behandlingen”, säger Kathrin Wode, specialistläkare i onkologi och palliativ medicin vid Umeå universitet som lett studien, i en presskommentar.

Forskarna skriver att även om de inte såg någon effekt av ME-behandlingen visade studien inte heller några risker med att använda den. Studien pågick mellan 2016 och 2022.