Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Fortsatta israeliska räder på Västbanken

TT-AFP

Publicerad 2024-09-03 17.26

Palestinier viftar den palestinska flaggan på en väg förstörd av israeliska bulldozrar i Tulkarem på ockuperade Västbanken, där räderna fortsatte under tisdagen.

Israel fortsätter räderna på den ockuperade Västbanken för sjunde dagen. Enligt palestinska uppgifter har 27 personer nu dödats.

Israels luftvärn gick under natten till tisdagen till attack i Tulkarem, på Västbankens nordvästra delar.

Enligt Israel riktade sig angreppet mot en militant cell som beskjutit säkerhetsstyrkor. En lokal sjukvårdskälla uppger för AFP att en 15-årig pojke dödats i angreppet, som enligt källan också skadade flera medlemmar i hans familj.

Vattenledningar förstörda

Stort fokus ligger på Jenin, där israelisk militär enligt det palestinska hälsodepartementet dödat minst 18 personer sedan operationerna inleddes i onsdags. Israel säger att 14 militanta dödats.

Under tisdagen har en 16-årig flicka dödats av Israels militär i byn Kfar Dan nära Jenin, enligt det palestinska hälsodepartementet. Det är oklart om hon räknats med i den totala dödssiffran i Jenin.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats är gatorna tomma och butikerna stängda i Jenin. Bara israeliska stridsfordon och ambulanser kör på vägarna, som till stor del rivits upp av Israels bulldozrar. Bashir Matahen, talesperson för Jenins kommunledning, säger att 80 procent av stadens vattenledningar förstörts de senaste dagarna. Kommunen saknar medel för att utföra alla nödvändiga reparationer, säger han.

Ovanligt omfattande räder

Jenin, och det intilliggande flyktinglägret, har länge varit en bastion för väpnade palestinska grupper som kämpar mot Israel, som ockuperat Västbanken i strid med internationell lag sedan 1967. Israels militär genomför regelbundet räder där, men sällan så pass omfattande som den senaste veckan då operationer samordnats på flera håll.

Minst 637 palestinier har dödats av israeliska soldater eller bosättare på Västbanken sedan Gazakriget bröt ut den 7 oktober, enligt FN:s siffror från förra veckan. Under samma period har minst 23 israeler, bland dem soldater, dödats, enligt israeliska tjänstemän.