Risk för strejker när Paris-OS invigs

TT-AFP

Publicerad 2024-07-25 19.00

Tre poliser i närheten av katedralen Notre Dame i Paris på måndagen. Staden har rustat rejält inför OS-invigningen.

Med bara timmar kvar till OS-invigningen i Paris hänger strejkvarsel för såväl flygplatsarbetare som dansare som en dimridå över staden.

Den som har tänkt sig en helg i den franska huvudstaden lagom till OS-invigningen kan få svårt att komma fram. Det franska fackförbundet Arbetarnas styrka (FO) varslade i måndags om en dygnslång strejk på Paris flygplatser Charles de Gaulle och Orly.

Detta trots att parterna så sent som den 16 juli kommit överens om ett avtal som ger arbetarna en bonus på motsvarande 3 500 kronor per person om de jobbar under de olympiska spelen. FO hävdar nu att summan inte är tillräcklig och vill att den höjs till nästan 11 700 kronor per person, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Stilla i luften

Om strejken bryter ut finns risk för inställda och försenade flyg mellan tidig fredag och lördag morgon. Utöver det kommer all flygtrafik över den franska huvudstaden vara inställd under fredagskvällen som en tidigare beslutad säkerhetsåtgärd införd av myndigheterna.

Sedan tidigare finns även en konflikt mellan flygplanspersonal och företagsledningen hos Air France. Piloter och flygvärdinnor motsätter sig att bolaget i princip tänker avveckla verksamheten på den mindre av Paris flygplatser, Orly.

Dyr tunnelbana

Men det är inte bara inom flyget det varnas för strejk. Även invigningsceremonin ligger till viss del illa till efter att fackförbundet CGT varslat om strejk för dansare. I det fallet handlar det om att CGT anser att företaget som ansvarar för OS och Paralympics invigningsceremonier inte respekterar kollektivavtalen för kultursektorn.

Utöver strejkvarslen kommer den som befinner sig i Paris under idrottsfesten tvingas betala mer än vanligt för transporter i och utanför staden. Paris kollektivtrafikbolag RATP har nämligen chockhöjt priset på sina biljetter under OS. En tunnelbanebiljett, som i vanliga fall kostar motsvarande knappt 25 kronor, kostar nu drygt 45 kronor.