Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Forskare visar fågelvägen för nästan utrotad art

Paulina Monzón/TT

Publicerad 2024-08-31 18.51

Från Österrike leder forskare för sjuttonde året i rad en flock med akut hotade fåglar fågelvägen till forna övervintringsplatser.

Syftet är att lära dem sin bortglömda migrationsväg. Fågelarten heter eremitibis och var utdöd i Centraleuropa i 300 år.

Flocken är 36 fåglar stor och följer efter forskarna, som kör ett ultralätt flygplan, på en resa som kan ta upp till 50 dagar och är runt 2 800 kilometer lång. De begav sig av den 13 augusti och väntas vara framme vid sitt mål i Andalusien i södra Spanien i början av oktober, skriver The Guardian.

Flygplanet har en liten fläktliknande motor längst bak och en gul fallskärm som håller det svävande. Före färden har delar av forskarteamet skött fåglarna och blivit deras trygghet. Under rutten sitter samma forskare på planet och vinkar och ropar uppmuntrande till fåglarna.

Projektet Waldrappteam är första gången metoden används för att återinföra en migrerande art. Biologen Johannes Fritz kom på idén och är den som kör.

– Det är en nästan overklig upplevelse, att vara där uppe i himlen med dessa fåglar, uppleva dem i luften, säger han.

Nästan utdöd

Eremitibisen, känd för sitt röda huvud och sin långa krökta näbb, var en gång vanlig i Nordafrika, på den arabiska halvön och i stora delar av Europa. Efter jakt och förstörd livsmiljö var de utrotade i Centraleuropa i över 300 år med små populationer överlevandes i djurparker.

Avel för att öka populationen har pågått i över två årtionden men utan vägledning från vilda förfäder visste inte fåglarna i vilken riktning de skulle flyga för vintern. Före vägledningen från forskargruppen har de flugit i olika riktningar och dött.

För att lyckas med flytten tas ungarna bara några dagar gamla från djurparken där de avlas för att uppfostras och präglas av människor som de därefter kommer att följa efter. Väl framme på övervintringsplatsen är fåglarna helt självständiga.

Klimatkrisen utmanar

Den centraleuropeiska populationen har ökat från noll till nästan 300 sedan projektets start 2002. De första generationerna har redan förökat sig i det vilda och lärt sina ungar migrationsvägen.

Klimatkrisen har dock gjort den första migrationsvägen till Italien svårare och forskargruppen måste ta fåglarna på en ny rutt. Arten utvandrar senare nu och därför blir vägen över Alperna farlig och kall och målet är nu Andalusien i Spanien. Den nya rutten är nästan 300 kilometer längre än den förra.

– Denna metod som vi har utvecklat behövs akut för ett ökande antal andra flyttfågelarter. Det är ett flaggskeppsprojekt som indikerar vad som är möjligt, säger Johannes Fritz.